Sağlık sistemi ve finansmanı : Türkiye ve çeşitli ülkeler - Çiftçi, Halil İbrahim (My University, 2011)
lık Sistemi, Sağlık Politikaları, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Harcamaları, Sağlık Hizmet Sunumunun Finansmanı, Sosyal Güvenlik Reformu.

SAĞLIK SİSTEMİ VE FİNANSMANI: TÜRKİYE VE ÇEŞİTLİ ÜLKELER Çalışmada, ülkemizde sürekli tartışılmakta olan sağlık sistemi ve finansmanı ile ilgili olarak Osmanlı döneminden günümüze kadar olan gelişmeler kronolojik çerçevede değerlendirilmiştir. Türkiye için seçenek olabilecek sağlık sistemi ve finansman yöntemleri çeşitli ülke örnekleri ortaya konularak incelenmiştir. 2003 yılından beri Sağlıkta Dönüşüm uygulanmaktadır. Bu program ile Genel Sağlık Sigortası ve Aile Hekimliği uygulaması gibi önemli uygulamalar yürürlüğe girmiştir. Daha maliyetli olan tedavi edici sağlık hizmetlerinden önce koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi, sağlıkta dönüşüm kte sağlık hizmetlerine ulaşımın arttığı bir durumda daha da önem kazanmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmeksizin herkesin tedavi imkanlarına kolayca ulaşmasının sağlanması sonucunda, kamuya mali açıdan ciddi yük getirerek sağlık harcamalarının finansmanının sürdürebilirliği ve vergi adaleti açısından orta vadede problemler ortaya çıkabilecektir. Sosyal güvenlik sistemimizin sorunlarının en önemlileri; demografik, finansal, yönetsel ve siyasal sorunlardır. Bu sorunların çözümü için istihdam hacminin arttırılması ve kayıt dışılığın azaltılması gerekmektedir. Bununla birlikte sosyal güvenlik sisteminin gelirlerini arttırıcı ve giderlerini azaltıcı politikalar geliştirilerek bozulmuş olan aktüeryal dengenin sağlanması önem arz etmektedir. Ülkemizde, temel sağlık hizmetleri ile birinci basamak sağlık hizmetlerine ağırlık veren, sağlık hizmetleri arzında devletin asıl olduğu, güncel uygulamalar ile özel sektörün de sistemde yer aldığı, özel sektörün hizmet arzında oluşabilecek olumsuzlukların iyi bir denetim sistemi ile en aza indirildiği kapsayıcı tip sağlık sisteminin uygulanmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Health System, Health Policies, Health Economics, Health Expenditures, Financing of Health Service Delivery, Social Security Reform. ABSTRACT HEALTH SYSTEM AND ITS FINANCING: TURKEY AND DIFFERENT COUNTRIES In this study, health care system and its financing in our country which is constantly under discussion were evalauated within the framework of chronological developments from Ottoman era to the present. The health systems and financing methods which might be an option for Turkey were examined in comparison with different countries’ examples. Health Transformation Programme has been implemented since 2003. Through this program, important applications, such as the General Health Insurance and Family Medicine Practice came into force. It has become more important to give priority to preventive health services rather than more costly curative health services with health transformation program in a situation of increased access to healthcare services. Without putting emphasis on preventive health care, establishing treatment facilities which are open to all public may lead problems such as sustainability of health spending and tax justice in medium term. The most important problems of our social security system are the ones related to demographic, financial, administrative and political. It is a necessity to increase the volume of employment and to reduce the scope of black economy in order to solve these problems. At the same time, it is also important to follow revenue raising and expenditure-reducing policies in social security system to ensure actuarial balance which is unbalanced now. In our country, we are in opinion that it would be appropriate to establish such an incusive health care system which gives weight to both basic health services and primary health care services, the state predominately supplies health care services as well as private sector as they do in current applications. To reduce unfavorable conditions in supply of health care by private sector, a good control system should also be applied.
Keywords: Ekonomi_Sağlık Hizmetleri; Sağlık Harcamaları; Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikası; Sosyal Güvenlik Reformu