Finansal oranların istatistiksel analizi ile sektörel 2001 krizi öncesi ve sonrasının karşılaştırılması - Güneren, Elif (My University, 2003)
Soyadı: Elif Güneren Ekonometri statistik Prof.Dr. Münevver Turanlı Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2003 nansal Krizler, Faktör Analizi, Kümeleme Analizi, Finansal Oranlar

FİNANSAL ORANLARIN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ İLE SEKTÖRLERİN 2001 KRİZİ ÖNCESİ VE SONRASININ KARŞILAŞTIRILMASI Ekonomik krizler ülke ekonomilerinde önemli etkiler yaratmıştır. Son yıllarda Türkiye'nin geçirmiş olduğu iki önemli ekonomik krizin, reel sektör üzerinde finansal oran değişkenleri kullanılarak etkisinin incelenmesi ve reel ekonomiyi oluşturan sektörlerde, kriz öncesi ve sonrası dönemde nasıl bir yapılanma olduğunun ortaya çıkarılması ülke ekonomisinin bu krizlerden nasıl etkilendiğini gösterilmiştir. Bu çalışma ile Şubat 2001 krizinin sektörler üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmak istenmiş ve sektörlere ait firmaların kriz öncesi oluşturduğu gruplar ile kriz sonrası oluşturduğu gruplar belirlenmeye çalışılmıştır. 2001 Şubat krizinden daha çok imalat sektörünün etkilendiği, kar eden sektörlere ait firmalar ile zarar eden sektörlere ait firmaların ayrı birer grup oluşturdukları görülmüştür. GENERAL KNOWLADGE Name and surname: Elif Güneren Field: Ekonometrics Programme: Statistics Supervisor: Proffessor Münevver Turanlı Degree Awarded and Date: Master- July 2003 nancial Crises, Factor Analysis, Cluster Analysis, Financial Ratios ABSTRACT The Comparison of Sectors Before and After the 2001 Crisis by Using Financial Ratios Statatistical Analysis Economic crisis play an important role in the country's economy. By using financial ratio variants over the real sector, along with investigating the restructuring before and after the crisis over the sectors that form the real economy, the researcher can be aware of the effects of the Turkey's last two major economic crisis over the real sector. This study aims to measure the effects of the crisis the Februaray 2001 crisis has brought. The research includes the identification of groups formed before the crisis and after the crisis. February 2001 crisis has been found to deeply affect the manufacturing sector. The research has found out that companies that earned high margins, while companies that have been financially burdened have created inedependent groups within each other.
Keywords: Ekonomik Kriz; Finansal Krizler