Yetişkinlerde plazma gas6 (growth arrest specific-6) proteini için referans aralığın belirlenmesi - Karaca, Zeynep (My University, 2011)
YETİŞKİNLERDE PLAZMA GAS6 (GROWTH ARREST SPECIFIC-6) PROTEİNİ İÇİN REFERANS ARALIĞIN BELİRLENMESİ Gas6 (Growth arrest specific-6), K vitaminine bağımlı protein ailesinin en son keşfedilen proteinlerinden biridir. Gas6, reseptör tirozin kinaz ailesinin üyelerinden Axl, Sky (Tyro 3) ve Mer adlı reseptörlerin (TAM) ligandıdır. Başlıca endotel hücreleri, düz kas hücreleri ve kemik iliği hücrelerinde sentezlenir. Gas6’ nın nefrotoksik nefrit, romatoid artrit, göğüs kanseri ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok farklı hastalıkla ilişkili olduğuna dair çalışmalar yayınlanmıştır. Gas6’nın plazmadaki seviyesi çeşitli araştırıcı gruplar tarafından incelenmiş ve plazma konsantrasyonuyla ilgili birbirinden farklı sonuçlar rapor edilmiştir. Literatürde dünyada ve ülkemizde Gas6 için şu ana kadar yapılmış kapsamlı bir referans değer çalışmasına rastlanmamıştır. Çeşitli hastalıklarda Gas6 seviyesinin değişimini yorumlayabilmek için, referans değerlerin çok iyi belirlenmesi gerekmektedir. Bu tezin amacı, içinde yaşadığımız toplumun plazma Gas6 referans değerlerine ait ilk bilgileri üretmektir. Çalışmaya 18-60 yaş aralığında sağlıklı ve gönüllü 249 kişi (126 kadın ve 123 erkek) dahil edildi. Optimizasyon ve validasyonunu yaptığımız bir ELISA metodunu Gas6 ölçümü için kullandık. IFCC ve CLSI’ ın önerilerine göre parametrik olmayan yöntemle, plazma Gas6 proteininin referans aralığını belirledik. Kadın ve erkek arasında anlamlı fark olmaksızın, yetişkin insan plazmasında Gas6 referans aralığını, %90 güven aralığında; alt sınır (2.5 persantil) = 2.39 ng/ ml (1.12 – 3.08) ve üst sınır (97.5 persantil) = 18.93 ng/ ml (17.99 – 22.47) olmak üzere belirledik. Bugüne kadar ülkemizde ilk defa yapılmış olan bu tezle, Türkiye’ye ait ilk referans aralık değerlerini belirledik. İleride diğer yaş gruplarında benzer çalışmanın yapılması, klinik çalışmaları yorumlamak için çok yararlı olacaktır. Gas6, K vitamini, Referans aralığı, ELISA ESTABLISHMENT OF REFERANCE INTERVAL FOR GAS6 (GROWTH ARREST SPECIFIC-6) PROTEIN IN ADULT HUMAN PLASMA Gas6 is a member of the vitamin K-dependent protein family. Gas6 is the ligand for 3 different receptors, Axl, Sky (Tyro 3) and Mer, which belong to the receptor tyrosine kinase subfamily. Gas6 expression is widespread in many tissues, including endothelial cells, vascular smooth muscle cells, and bone marrow cells. Many studies have been published that Gas6 might be related to various disorders, like rheumatoid arthritis, nephrotoxic nephritis, breast cancer and cardiovascular diseases. The presence of Gas6 in plasma were examined by several research groups and different results have been reported related to plasma concentration. We haven’t encountered a comprehensive reference value study done so far for Gas6 in the world and our country in the literature. We need well determined reference values for interpretation of plasma Gas6 levels in several diseases. The purpose of this study is to determine the reference values of plasma Gas6. 249 healthy volunteers ages 18 to 60 (126 female, 123 male) were included in this thesis. We used an ELISA method which we have optimized and validated. According to the recommendations of IFCC and CLSI we used the non-parametric method. We determined the referance interval along with the confidence interval for Gas6 protein in adult plasma without any significant difference between males and females: lower limit (2.5 percentile) = 2.39 ng/ ml (1.12 – 3.08) and upper limit (97.5 percentile) = 18.93 ng/ ml (17.99 – 22.47). Therefore, we obtained the first reference interval value for Turkish population. Further similar work for other age groups will be very useful in clinical interpretation. Key words; Gas6, Vitamin K, Referance Interval, ELISA
Keywords: Biyokimya