Fen Bilimleri Eğitimi’nde öğrenci motivasyonunu arttırma yoluyla Karakter Eğitimi’ne geçiş süreçleri - Baykent, Derya (My University, 2002)
FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ'NDE ÖĞRENCİ MOTİVASYONUNU ARTTIRMA YOLUYLA KARAKTER EĞİTİMİ'NE GEÇİŞ SÜREÇLERİ Bu çalışmada, Fen Bilimleri'nin öğrenilmesini daha etkili, kalıcı ve çekici hale getirmek amacıyla uygulanan motivasyon unsurlarının sonuca etkileri incelenmiştir. Görsel, işitsel, dokunsal unsurlar olan ve aynı zamanda tüm insanların temel beyin ağında oluşan genel kavramları içeren renk, müzik, drama (tiyatrolaştırma) parametreleri bir arada irdelenerek kullanılmıştır. Tam motivasyonun sağlanması için sınıf ortamındaki küçük toplum bireylerinin sosyo-psikolojik ihtiyaç ve gerekliliklerini karşılama doğrultusunda davranış kuralları aynı anda uygulanmıştır. Bu kuralların bir diğer amacı da toplumun temel dinamiklerini oluşturan iyi davranış özelliklerini öğrenci davranışına fen aktiviteleri yoluyla geçirmek ve bu yolla Karakter Eğitimi'ne geçişi Fen Bilimleri Eğitimi açısından desteklemektir. Çalışmanın evreni V.K.V. Koç Özel İlköğretim Okulu olarak seçilmiştir. Uygulama ilköğretim 1., 2., 3., 4., ve 5. sınıf seviyelerinden toplam 666 öğrenciyle yapılmıştır.Ölçme ve değerlendirme alanı Fen Bilgisi Laboratuvar aktivitelerine düzenli olarak katılan 4. ve 5. sınıf seviyeleriyle sınırlandırılmış olup, 2000-2001 ölçümlerinde toplam 264 4. ve 5. sınıf öğrencisiyle, 2000-2002 arasındaki iki yıllık çalışmayı irdelemek üzere iki yıl boyunca uygulama gerçekleştirilen toplam 129 öğrenciyle çalışılmıştır. Çalışma 2000 yılı sonbahar ve 2002 yılı ilkbahar dönemleri süresince uygulanmıştır. Değerlendirme bölümünde test ve analiz sonuçları irdelenmiştir. Öneriler kısmında, çalışmadan çıkan bulgular doğrultusunda önerilere yer verilmiştir. Nisan, 2002 Derya BAYKENT I

CHARACTER DEVELOPMENT PROCESS BY MEANS OF DEVELOPING STUDENT'S MOTIVATION IN THE EDUCATION OF SCIENCE In this study, the element of motivation is examined in order to ensure more effective, enduring and interesting settings when teaching science. General concepts that comprise the visual, auditory and tactual elements, such as parameters of color, music, and drama have been emphasized throughout the study. In order to develop motivation of students, the youngest individuals of the society, have encountered the same actions and rules when their socio-psychological needs are being met in a class. The other purpose of applying rules by means of science activities is to help students acquire good habits to be successful students, which will, later, result in student's becoming one of the dynamics of the society. The study proves that the education of science supports the character development process. The implementations of the study has taken place at the Vehbi Koç Foundation Koç Elementary School and included 666 students from the levels of K1, K2, K3, K4 and K5. However, the evaluation process has only included the K4 and K5 levels that consist of students who regularly participate in the Science Laboratory Activities. In the academic year of 2000-2001, 264 students from K4 and K5 levels have been evaluated. 129 students have been examined for the general evaluation of the process that has taken place between 2000 and 2002. The study has started in the autumn of 2000 and lasted in the spring of 2002. The evaluation section of the study includes the results of the tests and analyses. The section for suggestions has been developed as a result of the findings of the study. Nisan, 2002 Derya BAYKENT
Keywords: Fen Bilimleri_Öğrenim ve Öğretim