Bilgi yönetimi ve tedarik zinciri yönetimindeki uygulamaları - Şahin, Yusuf (My University, 2009)
netimi, Tedarik Zinciri ÖZ BİLGİ YÖNETİMİ VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDEKİ UYGULAMALARI Bilginin en önemli ekonomik değer olarak kabul gördüğü günümüz dünyasında, verilerin enformasyona ve daha sonra da bilgiye dönüştürülmeleri bilgi ekonomisinin temel fonksiyonlarından biri haline gelirken; artık işletmeler için rekabetsel avantajın kaynağı, sadece kendi içindeki enformasyonun ve bilginin değil, aynı zamanda tedarikçilerdeki ve müşterilerdeki mevcut enformasyon ve bilginin en iyi şekilde yönetilmesidir. Bu sebeple, bu çalışmada Bilgi Yönetimi ile ilgili kavramlar incelenirken, Tedarik Zinciri ağlarındaki işletmelerin bu kavramları nasıl uygulayabilecekleri üzerinde durulmuştur. Bu noktadan hareketle, işletmelerdeki yapısal, içeriksel ve çevresel faktörlerin işletme içinde Bilgi Yönetimi’nin benimsenmesine ve uygulanmasına etkileri incelenmiştir. Bu faktörlerin farklı kombinasyonlarına bağlı olarak Türkiye’deki işletmelerde Bilgi Yönetimi’nin benimsenme durumları ve işletmelerin buna bağlı olarak performans değişimlerinin incelenmesine yönelik bir ampirik çalışma amaçlanmıştır. Knowledge Management, Supply Chain

KNOWLEDGE MANAGEMENT AND ITS APPLICATIONS IN SUPPLY CHAIN MANAGEMENT In today’s world where knowledge is accepted as the most valuable economical asset, transforming data into information, and information to knowledge becomes the fundamental function of the knowledge-based economy. At the same time, the source of the competitive advantage for a business becomes not only managing the knowledge it has, but also the knowledge its suppliers and customers have. Accordingly, as the concepts about knowledge management were investigated in this thesis, the problem of how to apply knowledge management by the firms in a supply chain network is examined in detail. Starting from this point, the effects of the structural, contextual and environmental factors in the firms on the adoption and application of knowledge management by the firms are researched. The changes in the adoption levels of knowledge management by the firms in Turkey having different features of these factors and the related performance changes of these firms are investigated by an empirical study.
Keywords: Bilgi Yönetimi; Tedarik Zinciri Yönetimi