Joint Venture sözleşmesi - Tuncer, Selçuk (My University, 2010)
Özellikle 19.yüzyıldan itibaren Sanayi Devriminin etkisiyle Dünya, ekonomik düzenlerin evrimsel sürecinin hızlandığı bir yer haline gelmiştir. Teknolojik ve ticari yaşamdaki gelişmeyle birlikte işler de hacim olarak büyümüştür. Öyle ki, bazı işler hacmi, mali veya teknik özellikleri sebebiyle tek başına bir kişi ya da kuruluş tarafından tamamlanamaz duruma gelmiştir. Bu nedenle bu tür işlerin yapılabilmesi için birden fazla şahıs ve kuruluşun bir araya gelerek işi tamamlaması gerekmiştir. Özellikle sermaye ve teknik altyapısını geliştiren küresel şirketler, pazarlara ilk zamanlarda doğrudan ticaretle girmiş, daha sonra ortaklıklar yoluyla pazar gelirlerini toplamışlardır. Bu ortaklıklar mahiyetlerine göre değişik isimler almıştır. ‘Joint Venture Sözleşmeleri’nin ortaya çıkış süreci de bu dönemde gerçekleşmiştir. Küresel piyasaların hızla artan ihtiyaçları ve teknik gelişme paralelinde artan taleplerin karşılanması için bilgi birikimi, teknik altyapısı, uzmanlık alanlarının çeşitliliği, büyük sermaye miktarlarının riske edilmesi gibi kriterlerin daha da önem kazanması, birçok yerel yatırımcıyı, küresel piyasalarda güçlü yatırımcılar ile ortaklık arayışına yönlendirmiştir. Joint Venture modeli de bu çeşit ortaklıkların işbirliği modeli olarak popüler hale gelmeye başlamıştır. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki büyük şirketlerin, diğer ülkelerde gerçekleştirmek istedikleri projelerdeki ekonomik istikrarsızlık, hukuk düzenine yabancılık, piyasayı yeterli tanımama ve benzeri riskleri bertaraf edici önlemler alma ihtiyacı, bu riskleri minimize edici bir ortaklık ilişkisi olarak Joint Venture modelinin tercih edilmesine katkı sağlamıştır. Bu model, sermayenin yanında teknik bilgi altyapısının da gelişmiş piyasalardan, görece gelişmemiş piyasalara akışının bir vesilesi olmuştur. Çalışmamızda özellikle Joint Venture ilişkilerinde kurulan sözleşmelerin kuruluş, işleyiş ve hukuki yapısı üzerinde bilgi verilmekte, bu ilişkiyi benzer hukuki kurumlardan ayrıştırmaya yarayan hususlar tespit edilmeye çalışılmaktadır.

Particularly, after the 19th. Century, with the effect of industrial revolution, the world begun to be a place where economical orders being evolved. With progression on tecnologic and commercial life, bussinesses devoloped as a higher volumes. As some businesses grow as a volume, economical and technical, these businesses couldn’t completed by a person or a corporation singularly. So, it required to get together of these person or corporation. So that the procession of coming through of Joint Venture Agreements took place in that time period. Increasing of requirements of global markets let many of local investors to make partnerships with bigger global investors. Model of Joint Venture begun popular as a this kind of investment partnerships. Especially, huge firms in developed countries that want to invest in foreign countries, Joint Venture model is preferred as minimize the risk as, economical unstability, being foreign to law order, not to know the market well etc In our thesis, it is especially studied on constructing, process and juridical substructure of Joint Ventures and focusing on the differences between similar agreements.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk