Din eğitimi açısından Kuran’ın dünya hayatına bakışı - Kocaman, Kasım (My University, 2012)
DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN KUR’AN’IN DÜNYA HAYATINA BAKIŞI İslam din eğitiminin Kur’an merkezli yapılandırılması bir zorunluluktur. Kur’an’ın dünyaya bakışını değerlendirebilmek için dünya dinlerinin ve geleneğimizin dünya algısını bilmek ve anlamak da önem arz etmektedir. İlahi dinlerden Yahudilik dünyayı kutsallaştırarak, dünyevileşmiştir. Hıristiyanlık ise tarihi süreçte bir dönem dünyayı tamamen dışlamış, son yüzyıllarda ise dünyayı kabullenici bir tavır takınmış, ancak bu yaklaşım modern kapitalizmin doğuşuna kaynaklık teşkil etmiştir. Hinduizm ve Budizm gibi ilahi olmayan dinlerde dünyayı mutlak anlamda kötümser bir anlayışla insanın kurtuluşunun önündeki en büyük engel olduğu inancı vardır. Buna göre bir eğitim anlayışı ve uygulaması geliştirmişlerdir. Dini düşüncemizin önemli alanlarından olan tasavvuf geleneğinde dünya, umumi manada insanı kamil yetiştirilmesi için gerekli olan kalp tasfiyesi için aşılması gereken bir engel olarak algılanmış, bunun için zühd ve riyazet gibi bazı eğitim anlayış ve uygulamaları geliştirilmiştir. Mevzu/ uydurma haberlerde Müslümanların yanlış bir dünya algısına sahip olmalarına sebebiyet verecek derecede olumsuz olduğu görülmektedir. Sahih hadislerdeki dünya ile ilgili ifadelerin çok dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir. Hz. Peygamber, dünyayı yararlanılan bir metaya/ eşyaya benzeterek, dünyanın ahiret karşısındaki gerçek değerini, insanların zihinlerine yerleştirmeye çalışmaktadır. Hz. Peygamber’in dünyaya karşı tutumunu ise terk-i dünya yani dünyayı tamamen terk anlayışının dayanağı olarak değil; dünyaya aşırı bağlanmamanın bir eğitimi olarak değerlendirmek gerekir. Din eğitim açısından dünyayı değerlendirdiğimizde, iman öğretimi ve eğitimi bakımından dünyanın maddi boyutu ve dünyevi nimetler çok önemli eğitim materyali özelliğini taşımaktadır. Dünya, Allah’ın varlığı ve birliği hedefine ulaşmak için mesajın iletilmesinde bir kanal vazifesi görmektedir. Kur’an dünya ve unsurlarına karşı sevginin doğal olduğunu belirtmekle birlikte, dünya sevgisinin kontrol altına alınmasını ve yönlendirmeyi önermektedir. Din eğitimi tarafından, Kur’an ile insana, neyi, niçin ve ne kadar seveceğinin bilgisi ve bilinci verilmelidir. Dünyaya yönelik arzuların eğitilmesi bir din eğitiminin amaç ve hedefleri arasındadır. Kur’an hiçbir zaman bu arzuları ve dürtüleri kötülemez ve insanın bütünüyle bunlardan kurtulmasını da önermez. Bununla birlikte Kur’an, bu arzuların daha uzak ve daha kalıcı hedefler için engel oluşturmayacak bir düzeyde dini ve ahlaki değerlerle buluşturarak, ilahi bir bakışla eğitilmesini ister. Kur’an, ahlakın temeline ve dünyadaki davranışların merkezine ölüm olgusunu oturtarak değerler sistemini oluşturmaktadır. Ölüm fenomeni başlı başına bir rehberlik vazifesi görmektedir. Ölümün derin gerçekliği insanları adeta sarmaktadır. Dolayısıyla din eğitimi, ölümün çok yönlü özelliğinden hareketle insanların duyguları, düşünceleri ve fiilleri üzerinde olumlu tesirler bırakmanın yöntemlerini geliştirmelidir. Böylelikle dünya hayatının tanrılığı ve ona tapınmada son bulacaktır. Dünya hayatını şeytanın çeldirici olarak kullanmasına karşı bilinç kazanılması bir din eğitimi faaliyetidir. Bunun için de şeytan, dünya hayatının muhtevasını oluşturan objeleri ve nimetlerini tuzak ya da aklı çeldirici olarak kullanmaktadır. Buna karşı insanın Kur’an’a dayalı din eğitiminden geçirerek iradesini, insanın içinde taşıdığı fıtri iyilik eğilimlerini güçlendirmek ve geliştirmek için kendisini şuurlu olarak Allah’a yöneltip onun yanında yer alması sağlanmalıdır. Kur’an, Yahudi ve Hıristiyan din adamları ve din bilginlerinin dünyaya ve dünya hayatına karşı bakışlarını ortaya koyarak, din eğitim faaliyetlerini ve din hizmetlerini yönlendiren günümüz Müslüman din adamlarına, bilginlerine ve eğitimcilerine önemli mesajlar vermektedir. Din eğitimi açısından varlıklı kişileri eğitmenin zor olduğu görülmektedir. Bunun en önemli nedenlerinin başında, dünya hayatını tanrılaştırarak ona karşı aldanmaları gelmektedir. Bu kişilerin eğitilmesindeki zorluk, hem eğitimin sınırlılıklarını hem de eğitimde hidayet gerçeğini ön plana çıkarmaktadır. Din eğitimi bağlamında çalışma ve ekonomi ahlakı bağlamında Kur’an, insanın Allah ile, insanın insan ile, insanın eşya ile olan münasebetlerini düzenleyen ve insanlara bu konularda yol gösterip kılavuzluk etmektedir. Bunun yanında ekonomik gücün eğitim faaliyetleri üzerindeki etkisini Kur’an anlatarak, bu güce sahip olmayanların eğitim faaliyetlerini sürdürmelerinin çok zor, hatta imkansız olduğuna işaret etmektedir.

VIEW OF QURAN TOWARDS THE LIFE OF THIS WORLD WITH REGARDS TO RELIGIOUS EDUCATION It is a necessity to restructure Islamic religious education based upon Quran. It is highly crucial to know and understand the perception of the life of this world by World religions and our traditions to evaluate the view of Quran towards the World. Among divine religions, Judaism secularized the World by sanctifying it. On the other hand; Christianity externalized this World completely in a historical process however it assumed an acquiescent attitude towards it. This approach has been a reference with regards to rise of modern capitalism. As for Noncelestical religions such as Hinduism and Buddhism, there is a strong belief that this World is the biggest obstacle against the salvation of man and the World is perceived with a pessimistic point of view. They developed an understanding and practice of education in accordance with this belief. In Sufi tradition which is one of the most important religious thoughts, The World is perceived as an obstacle to go beyond for heart purification which is necessary to discipline perfect human being in general terms. Accordingly, some understandings and practices of education such as piety and ascetism have been developed. It is understood that this subject reflected in deprecating way via some news agencies which causes some wrong World perceptions among Muslims. The expressions about the World in authentic hadith should be evaluated rigorously. Prophet Muhammad compares this World to an object or item to be benefited and encourages people to conceive the real value of the World against the future life. It should be taken into account that Prophet Muhammad’s attitude towards the World is not a purely abandonment from life, it is absolutely the education as regards to not to cling to life heavily. When the World is evaluated as regards to religious education, education of faith, materialistic aspects of the World and possessions have some characteristics of training material. The World is like a bridge for transfer of the message with the aim of achieving God’s presence and uniqueness targets. Quran states that love for World and its components are natural, however; it advises to control this love and manipulate it. The awareness should be created through Quran and religious education about what to love, why to love and to what extent we should love. Mastering temporal lusts is among the aims and objectives of religious education. Quran never defames these lusts and impulses and doesn’t advise to get rid of them completely. Furthermore, Quran recommends that this lust should be mastered according to divine point of view by uniting it with religious and moral values without hindering farther and permanent objectives. Quran forms system of values by placing phenomenon of death at the heart of behaviors and moral. Phenomenon of death acts as a guide out-and-out. Deep reality of death surrounds the people. Therefore, religious education should develop the methods of leaving an impression on man’s feelings, behaviors and acts with reference to multifaceted characteristic of death. In this way, divinity of life of this World and worshipping it would come to an end. Gaining awareness against the use of life of this World by devil as distractor is a religious education activity. Devil makes use of objects and benefactions that forms life of this World as a distractor or a trap. At this point it is necessary that man should be assured to turn towards God consciously to develop himself and strengthen his inborn blessings by receiving religious education based on Quran. Quran gives important messages to Muslim clergymen, scholars and educators who are leading religious education activities and religious services by introducing Jewish and Christian clergymen’s perception of World and life of this World. It is anticipated that educating affluent people is far more difficult. The main reason is divinize the life of this World. Challenge of educating these people features the borders of education and the reality of true path in education. Working in the context of religious education and Quran in the context of financial moral organize the relations between God and man, object and man and guides him lead the way at this issue. Moreover, Quran refers to the effects of financial power on educational activities and point outs that it is not only difficult but also impossible to maintain educational activities for the people who lack this power.
Keywords: Din Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim_Din