The moderating effect of trust on the relationship between authentic leadership and job related affective well-being - Gündoğdu, Zennure (My University, 2010)
Duygusal İyilik Algısı Otantik Liderlik, Yöneticiye Güven ÖZET OTANTİK LİDERLİK DAVRANIŞININ ÇALIŞANLARIN İŞE İLİŞKN DUYGUSAL İYİLİK ALGILARI ÜZERİNDEKİ KATKISI VE YÖNETİCİYE GÜVENİN BU İLİŞKİ ÜZERİNDEKİ ŞARTLI DEĞİŞKEN ROLÜ Bu araştırmada, otantik liderliğin işe ilişkin duygusal iyilik algısı (job related affective well-being) üzerindeki katkısı araştırıldı. Ayrıca bu ilişki üzerinde yöneticiye güvenin şartlı etkisi incelendi. Farklı sektörlerden ve meslek guruplarından toplam 190 kişi araştırmaya katıldı. Otantik liderliğin işe ilişkin duygusal iyilik algısı üzerindeki katkısını ölçmek için doğrusal regresyon ve şartlı değişkenin bu ilişki üzerindeki etkisini ölçmek için de hiyerarşik regresyon kullanılmıştır. Bulgular otantik liderlik davranışının çalışanların işe ilişkin duygusal iyilik algıları üzerinde pozitif katkısı olduğunu göstermektedir. Ayrıca yöneticiye güvenin otantik liderlik ve çalışanların işe ilişkin duygusal iyilik algısı arasındaki ilişki üzerinde şartlı değişken rolü oynamadığı ortaya çıkmıştır. Key Words : Job Related Affective Well-Being Authentic Leadership, Trust in Supervisor

THE MODERATING EFFECT OF TRUST ON THE RELATIONSHIP BETWEEN AUTHENTIC LEADERSHIP AND JOB RELATED AFFECTIVE WELL-BEING In this study, the contribution of authentic leadership on job related affective well-being has been examined. In addition to this, the moderator effect of trust in supervisor on this relationship has been analyzed. 190 people from different sectors and occupational groups took part in the study. Linear regression was used in order to measure the contribution of authentic leadership on job related affective well-being and hierarchical regression was employed to measure the effect of moderator variable on this relationship. The findings have shown that authentic leadership has positive contribution on employees’ job related affective well-being. Moreover, it has been found that trust in supervisor does not change the relationship between the authentic leadership and employees’ job related affective well-being.
Keywords: Liderlik; Liderlik Davranışı; Yöneticilik; Yöneticiye Güven