Okulöncesi Dönem Çocuklarının Sezgisel Matematik Yeteneklerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönem çocukların (5-6 yaş) sezgisel matematik yetenekleri ile ilişkili faktörleri saptamaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da yaşayan toplam 426 çocuk (220 kız, 206 erkek) oluşturmuştur. Örneklemi oluşturan çocukların 226 sı okulöncesi eğitimi almıştır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak Sezgisel Matematik Yeteneği Testi ve bir bilgi formu kullanılmıştır. Bulgular, sezgisel matematik yeteneği açısından kızlar ve erkekler arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Okul öncesi eğitimi alan çocukların sezgisel matematik yetenekleri almayanlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Anne ve baba eğitim düzeylerinin, sezgisel matematik yetenekleri açısından, daha eğitimli anne ve babaların çocukları lehine anlamlı bir farklılık yarattığı görülmüştür. Anne ve baba eğitim düzeyleri ve çocuğun cinsiyeti birlikte düşünüldüğünde, çocukların sezgisel matematik yeteneklerinde ortak etkiye sahip oldukları görülmektedir. Diğer taraftan annesi çalışan çocukların çalışmayanlara göre sezgisel matematik yetenekleri anlamlı derecede daha yüksek çıkmıştır. Ailedeki çocuk sayısı ve annenin yaşı ise anlamlı bir farklılığa neden olmamıştır.

The purpose of this research was to determine the factors related to intuitional mathematics abilities of preschool (5-6 years old) children. The sampling has been consisted by a total amount of 426 children (220 girls, 206 boys) from Istanbul. The number of children who got preschool education was 226. Test of Intuitional Mathematics Ability and a questionnaire were used to collect data for this study. The results indicate that there were no significant differences according to gender. The children getting preschool education had significantly highest scores than the children who hadn’t. The education level of both mothers and fathers made a significant difference in intuitional mathematics ability of children in preference to well educate parents. The children who had working mothers had significantly highest scores than not working ones. The mothers’ and the fathers’ educational level and childrens’ gender made a common effect on intuitional mathematics ability of children when taken into consideration together. Number of the children in the family and age of the mothers did not make any significant difference in children’s intuitional mathematics abilities.
Intuitional Mathematics Ability of Preschool Children