Soruşturma aşamasında toplanan delillerin değerlendirilmesi ve kamu davasının açılması - Duranoğlu, Yakup (My University, 2021)
SORUŞTURMA AŞAMASINDA TOPLANAN DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KAMU DAVASININ AÇILMASICeza Muhakemesinin temel amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu amacın gerçekleştirilmesi sürecindeki en önemli aşama soruşturma aşamasıdır. Maddi gerçeğe ulaşmak ancak delillerin zamanında ve doğru olarak elde edilmesiyle mümkündür. Suç teşkil eden olaya kronolojik olarak en yakın aşama soruşturma evresidir. Bu aşamada delillerin doğru ve eksiksiz olarak toplanması sayesinde kovuşturma hızlı, doğru ve maddi gerçeğe uygun olarak sonuçlandırılabilir.Bu tezde, soruşturma evresinde delillerin toplanarak kamu davasının açılması süreci incelenmiştir. Bu sürecin ayrılmaz parçası olan savcılık kurumunun yapısı, soruşturma evresi, kamu davasının açılmasına hâkim olan ilkeler, delil ve Cumhuriyet savcısının delil toplamak ve bu delilleri değerlendirmek görevi, Cumhuriyet savcısının soruşturmadan sonuç çıkarması kapsamında verebileceği kararlar ile kamu davasının açılması sürecindeki iddianame düzenlenmesi ve ara muhakeme dönemi ile iddianamenin kabulü aşamaları incelenmiştir. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde cumhuriyet savcısının delil tespiti ve toplanan delilleri değerlendirmesi görevi, ikinci bölümde ceza muhakemesi hukukunda Cumhuriyet savcısının soruşturmadan sonuç çıkarması, üçüncü ve son bölümde ise Cumhuriyet savcısının kamu davasının açılması kapsamında iddianame düzenleme görevi ve kamu davasının açılması konuları ele alınmıştır. Tezin sonuç bölümünde, delillerin tespit ve değerlendirilmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar, seri muhakeme usulü, soruşturmaya yer olmadığı kararı ve ara muhakeme dönemi konularındaki sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerimiz sunulmuştur.

ASSESSEMENT OF THE EVIDENCE WHICH ARE COLLECTED IN THE IVESTIGATION PHASE AND CLAIMING THE PUBLIC PROSECUTIONThe purpose of criminal procedure is to reach tangible reality. The most important phase in achieving this procedure is investigation phase.Reaching tangible reality is only possible with collecting evidences in time and truly. The closest phase chronologically to the incident that showing crime is investigation phase. In this phase, thanks to collecting evidence trully and thoroughly, the investigation can be finalised fast, true and properly.In this thesis, the process that claiming public prosecution by collecting evidence in invastigation phase is analysed. On the other hand, the structure of prosecution organisation, the principles that dominated, claiming public prosecution, evidence and public prosecutor’s task of collection of evidence and assessment those evidences, public prosecutor’s decisions within drowing conclusions togather with organising indictment and interim judgement period with acception of indictment phases, are studied.Our thesis consists of three parts. In the firs part, public prosecutors locating evidence and task of assessement of the evidence which are collected, in the second part, in criminal procedure law, prosecutor’s draw a conclusion from the invastigation in the forth and the last part, puplic prosecutor’s organising indictment and claiming public prosecution task, subjects weere handled.On the result part of the thesis, in the phase of collection and assessment of the evidence worthly of notice points, serial judgementmethod, the desicion of no need to start a prosecution and interim judgement period, subjects.
Keywords: Ara Muhakeme ve İddianamenin Değerlendirilmesi; Ceza Muhakemesi Aşamaları; Collection and Assessment of Evidence Task; Concluding the Investigation; Criminal Procedure Phases; Delil; Delil (Hukuk); Delil Toplama ve Değerlendirme Görevi; Evidence; Evidence (Law); Indictment; Interim Judgement and Assessment of the Indictment; Investigation; Investigations; İddianame; Kamu hukuku; Public law; Soruşturma; Soruşturma ve Kamu Davasının Açılmasına Hâkim Olan İlkeler; Soruşturmalar; Soruşturmanın Sonuçlandırılması; The Principles of Investigation and Claiming Public Prosecution