Türkiye’de fotoğraf eğitiminin analizi - Kaya, Yusuf (My University, 2010)
Fotoğrafın icadından bugüne yolculuğundaki evrimi içince teknolojik gelişmeler ve görsel kullanım alanındaki artış, kullanım alanlarındaki sınırların da oluşmasını sağlamıştır. Fotoğraf eğitimi, görsel kültürün birikimleri doğrultusunda bu gelişimini eğitim disiplinine de yansıtmıştır. Türkiye’de fotoğraf eğitiminin Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu güne bağımsız fotoğraf eğitiminin kurumsallaşma evreleri incelenerek günümüzdeki yapılarının tarihsel sürecinin kavranması hedeflenmiştir. Günümüzde de bu kurumsallaşmanın sanat eğitimi, kullanım piyasası ve eğitiminin kendi içindeki yapılanması ile kurumsal düzeyde kendi içinde yasadığı sorunların incelenmesini ve eğitim alanındaki yeni yaklaşımların bu sürecin dikkate alınarak değerlendirilmesi adına bir ön çalışma niteliği taşımaktadır. Türkiye’de fotoğraf eğitiminin tarihsel sürecinin gelişimi, Osmanlı dönemindeki usta çırak ilişkileri ile kısmen başladığı ve askeri mühendis okullarında ders olarak verildiği, Cumhuriyetin yapılandırılması sonrasında sanat eğitimi alanlarında ve endüstriyel sanatlardaki işlevsel kullanımları, kurumsal yapıları içinde incelenmiştir. Bunun yanında amatör ve mesleki yaygın eğitim kurumlarının resmi ve bağımsız kurumsallaşma süreçleri içinde eğitim faaliyetlerine bakılmıştır. Fotoğraf Enstitüsünün kurulması, bağımsız Fotoğraf Bölümü olarak öncüllüğü ve faaliyet alanları incelenmiştir. Mesleki ortaöğretimin Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze kurumsallaşma süreci, fotoğraf eğitiminin bu kurumsal yapı ve alanlarda kullanımı, fotoğraf eğitiminin mesleki olarak bağımsız bir alan olarak yer almaması ve bu sorunun mesleki eğitimin diğer kademeleri ve fotoğraf sektöründeki etkileri incelenmektedir. Yükseköğretim düzeyinde verilen fotoğraf eğitiminin bugünkü durumunun yüksekokul, fakülte ve enstitülerdeki konumu, amaç ve program içeriklerindeki genellemeler, kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri, dersler ve fotoğraf sektörü ile etkileşimleri incelenmiştir. Bunun yanında fotoğraf eğitimi veren diğer mesleki programların türleri, verilen eğitimin gerekçesi ile genel yapısının incelenmesi, bu bölümün ana hatlarını oluşturmaktadır. Fotoğraf eğitimi sorununu bu eğitim kademelerindeki uygulama ve yapılanmalar doğrultusunda; fotoğraf eğitimi ile endüstriyel ihtiyaçların, eğitim hedefleri ve içeriğine yansıtılarak planlanması, uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin kurumsal amaçlara uygunluğu ve planlanması, eğitim kademlerindeki boşluklar, fotoğrafın kitlesel kullanımı ve algılanışı, kullanılan yöntem ve tekniklerin genel eğitimdeki yaklaşımlarla etkileşimi, kurumlar ile toplumun birlikteliği ve bölgesel planlamada eğitimin rolü gibi sorunlar farklı görüşlerle incelenmiştir. Sanat eğitiminin gelişimi içinde fotoğrafın yeri ve etkileşimi, diğer endüstriyel ve sanat eğitimlerindeki uygulamalar, sanatsal ve mesleki ifade aracı olarak fotoğrafın gelişimi ve kullanımlarına bakılmıştır. Sanat eğitiminde uygulanan yeni yaklaşımların fotoğraf eğitimindeki yansımaları ve sanat eğitimi içinde fotoğrafın kullanımı, bu etkileşim içinde üzerinde durulan konular arasındadır. Genel olarak çalışma, fotoğraf eğitiminin kurumsallaşma evreleri, fotoğraf eğitiminin kurumsal yapı içindeki uygulama ve yöntemleri, fotoğraf eğitiminin gerekliliği, toplum ve fotoğraf endüstrisi ile olan ilişkileri, sanat ve eğitim ile ilişkisi, uygulama, eğitim ve endüstri bağlamında sorgulanmaktadır. Tez konusu olarak bu konunun ele alınması, Türkiye’de fotoğraf eğitiminin planlı olarak ele alınmaması, sorun ve eleştirilerin daha kapsamlı ve akademik boyutta incelenmesi gerekliliğini ortaya koymak ve gelecekte yapılacak çalışma ve planlamalara hem tarihsel hem de güncel perspektiften bakılmasını amaçlamıştır.

In the evolution journey of photography since its investigation, technological improvements and the incretements in the visual using area lead to occurance of the borders in using area. Photography education projected this evolution on educational discipline under the light of visual culture depot. It was goaled that understanding the historical duration of Photography education in Turkey by investigating the stage of institutionalisation of independent photography education since Ottoman Empire and fondation of Turkish Republic. In the present day, this can be a pre-study for investigation of the effect of this institutionalisation on art education, application area and restruction of education within itself and internal problems that occurs in institutional level and for evaluation of new approaches on educational area by counting this duration. Historical proccess of photography education in Turkey; its partially starting in Ottoman’s time with master-novice relation and given as course in army and engineering schools, functional usage in industrial and art education area after structuring of republic, were investigated in institutional strcutures. By the way, educational activity in institutional process of official and independent amateur and professional education insititues were inspected. Foundation of Intitute of Photography, its leadership as independent Department of Photgraphy and activity areas were analyzed. Institution progress of professional secondary schools since Ottoman and Seljuk’s time, using of photography edcuation in this institutional structure and area, non-appearence of photography education as an independent profession field and affect of this problem on other stages of professional education and photography industry are examining. The position of today’s situation of photography education given in higher education level in college and faculties, generalization in purpose and program contents, used teaching methods and technics, interaction between courses and photography industry, type of other professional programs that gives photography education, investigation of reason and general structure of given education, forms the outline of this section. The problem in Photograph education towards these structuring and applications in this educational levels; planning of photography education with industrial needs reflecting on educational goals and contents, planning and suitability of applied quantification and evaluation methods to the institutional goals, lacks in educational stages, mass usage on photography and perception, interaction of used methods and techniques with general educational approaches, assocation of institues and society and the role of education in regional plannings were investigated with different opinions. The place and the interaction of photography in evolution of art educcation, applivations in other industrial and art educations, evolution and usage of photography as an professional and artistic expression tool, reflection of application of new approaches on art education on photography education and usage of photography in art education are the subject that mentioned in this interactions... Generally, this study, institutional stages of photography education, application and methods of photography education in institutional structure, necessity of photography education, interaction with society and photography industry, interaction with arts and education, is examining in framework of application, education and industry. The aim of choosing this case as a thesis subject has been goaled that looking at the problems such as planless of photography education in Turkey, to exhibit the necessity of investigation of these problems in academic level and aimed to look at the future studies and plannings from uptodate and historical perspective.
Keywords: Eğitim_Fotoğrafçılık; Fotoğrafçılık; Fotoğrafçılık_Türkiye