S. Ahmet Arvasi’ nin din eğitimi anlayışı - Hacıosmanoğlu, İlknur (My University, 2001)
Tarihin her döneminde, insanın ve insanlığın problemlerine çare arayan mütefekkirler var olmuş, fert ve toplum hayatının her alanında kafa yormuş, çeşitli görüşler ortaya koymuşlardır. Bu görüşlerin topluma yön verdiğini ifade etmekle beraber, insanlık tarihinde en köklü ve derin izleri görüşlerini psikolojik, sosyal ve kültürel temellere oturtan çağdaş mütefekkirlerin bıraktığını söyleyebiliriz. Çağdaş Türk mütefekkirlerinden Seyyid Ahmet Arvasi'nin kültürel, sosyolojik, ekonomik, hukukî, aktüel, vs. alanlarda verdiği eserlerin ışığında Din Eğitimi Anlayışının ele alındığı tezimizde, Arvasi'nin değişik konulardaki görüşlerine de yer verilmiştir. Temel görüşleri başlığı altında; kültür ve medeniyet; toplum, siyaset ve ideoloji, din, eğitim ve estetik anlayışı da tespit edilmiştir. Arvasi'nin eserlerinden hareketle eğitimci kişiliğinin ve din eğitimiyle ilgili görüş ve düşüncelerinin belirlenmesi amaç edilmekle beraber, hayatı ve eserleri üzerinde de durulmuştur. Eğitimci kimliğiyle, Türk eğitim dünyasına pek çok eser kazandıran Arvasi, maarifimizin her şeyden önce çok yönlü ve sağlam bir eğitim politikasına ihtiyaç duyduğuna inanmaktadır. Bu eğitim politikası sayesinde sosyal, kültürel, ekonomik ve hatta politik hayatımızı güçlendirecek, meselelerimize ilmî ve akademik hâl çareleri getirecek mütehassıslar yetişebilecektir. Eğitim camiasının içinden gelen ve bütün olumlu-olumsuz yönlerini iyi bilen Arvasi'ye göre; eğitim ve öğretimle ilgili işlerin yürütülmesi sadece Milli Eğitim Bakanlığına bırakılmamalıdır. Bu konuda gerekli desteği sağlayabilecek bir Eğitim Akademisinin kurulması zorunludur. Din kavramının cemiyetin mihenk taşlarından birini oluşturduğunu, din eğitiminin son derece öneme haiz olduğunu düşünen Arvasi'ye göre; din eğitim ve öğretimi hususuna temel hak ve hürriyetler noktasından bakılmalıdır. Din eğitim ve öğretimi ferdî vicdanların yücelmesi, insanın beden ve ruh sağlığı açısından huzuru, cemiyetin düzen ve dengesi ile devletin selameti açısından gereklidir. Arvasi, eğitimde aşırı devletçiliğe karşı çıkmakla beraber, devletin din eğitim ve öğretimine dair sorumluluğu üzerine bizzat almasını olumlu bulmaktadır. Din eğitimi konusunda devleti üzerine düşen görevi ihmal etmekle suçlayan Arvasi, toplumu ortak paydalar etrafında toplamak ve Türk-İslâm medeniyetini yeniden ihya etmek için, okullarımızda uygulamaya ağırlık verecek, ciddi ve yeterli bir din eğitiminin yapılmasının gereğine inanmaktadır. Ülkemizde, din hürriyeti ve din eğitimiyle ilgili mevzuatın geliştirilmesinin gereğine inanan Arvasi'ye göre, Türkiye'deki din eğitim ve öğretimi medenî kriterler ölçüsüne çıkarılmalıdır.

Throughout history there has always been scholars in pursuit of solutions for the problems of humanity. They have formulated and projected various ideas for benefit of individual and public domains of human life. While they can be beneficial in the course of action upon these problems, it can be said that the ideas that have the utmost and deepest impact are the ones that are based on a psychological, social and cultural schema and developed by modern scholars. İn our thesis, in the light of Modern Turkish Scholar Seyyid Ahmet Arvasi's works on sociology, economy, law and current issues, we dwell on his thoughts and ideas on various issues, especially on Religious Education. Although our major focus is on Arvasi's educational personality and his views on religious education, in our study we also talk about his life and works. Under the heading of His Basic Thoughts, we appraise his perceptions on culture and civilization, society, politics, ideology, religion, education and aesthetics. Seyyid Ahmet Arvasi, who authored works about the improvement of education in Turkey, believed that our educational system first and foremost needs a subtle, multifaceted educational policy. Only under such policy, he believed can we educate the experts who are to bring about informed and academic solutions to our problems thus strengthen our socio-cultural, economic, and even political status. According to Arvasi, who comes from the field of educational practice and is very much familiar with its pros and cons, the task of education and teaching should not be rested solely on the shoulders of the Ministry of National Education. To him, it is necessary to found an academy of education to provide supplemantary support to the Ministry. Considering the concept of religion as one of the milestiones of a society, and the religious education as of crucial impartance, Arvasi treats the issue of religious education and teaching as part of basic human rights and freedom. He insist that religious education is invaluable in raising the consciousness of individuals, for maintaining people's pysical and mental health, for social order and equality and for the welfare of state. Even though he is against the domination of state over all affairs, Arvasi supports the idea of the state's control and initiative on religious education. Blaming the goverment for not taking enough initiative about religious education in our schools so that the society can concentrate on common grounds and Turkish-İslamic civilization can revive. With a steadfast belief in the need for a reform in the regulations about religious education, Seyyid Arvasi suggest that the status of the teaching and learning of religion in Turkey should be elevated to the level of civilized modern world.
Keywords: Din; Din Eğitimi; Felsefe Ve Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri