Fark Edilmeyen Gebelikler: Bir Gözden Geçirme - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Gebeli?in ancak 20. haftay? geçtikten sonra fark edilmesi ya da do?uma kadar fark?na var?lamamas? "farkedilmeyen gebelik" olarak de?erlendirilir. Ki?i gebeli?infizyolojik belirtilerini fark etmemekte, karn?ndaki bebe?invarl???n? bilmemekte ve ne duygusal ne de sosyal olarakannelik rolünü üstlenmemektedir. Dünyada her ya?, ?rk,kültür ve sosyo ekonomik düzeydeki ki?ilerdegözlenebilecek bu gebeli?i fark etmeme durumu, trajiksonuçlara yol açabilmesine ra?men maalesef yeterincebilinmemekte, bu durumu ya?ayan ki?iler yeterinceanla??lamamakta, dolay?s?yla olumsuz yarg?, suçlamalarve hatta cezaland?rmalara maruz kalabilmektedirler. Farkedilmeyen gebelik durumlar?n?n sa?l?k çal??anlar?nca dabilinmemesi ve akla gelmemesi anne ve bebek ölümleriile sonuçlanabilmektedir. Fark edilmeyen gebelik olgular?ile kar??la?an sa?l?k çal??anlar?n?n bu ki?ilerde var olan yada yeni geli?ebilecek ruhsal belirtiler aç?s?ndan onlar? ruhsa?l??? birimlerine yönlendirmeleri; ruh sa?l??? çal??anlar?n?n da bu olgular?n fark?nda olarak uygun deste?iverebilmeleri oldukça önemlidir. Adli bir süreç sözkonusu oldu?unda ise bu ki?ilerin içinde bulunduklar?durumun anla??lmas? ve adli olarak uygun yakla??mlardabulunulmas? çok önemli niteliktedir. Yaz?da farkedilmeyen gebelikler t?bbi, psikolojik, adli ve etik boyutlar?yla çok yönlü bir ?ekilde ele al?nm??t?r. Bu gözdengeçirme yaz?s?nda fark edilmeyen gebelik konusu incelenerek bir fark?ndal?k yaratmak ve bu konu ile ilgili gelecekteki ad?mlar?n planlamas?nda bir basamak olu?turmakamaçlanm??t?r

"Unperceived pregnancy" is defined as a pregnancynoticed after the 20th week of gestation, sometimes notuntil birth. Women may not notice the physiologicalmanifestations of pregnancy, may not know the existence of the growing baby and not take on the role ofmotherhood, neither emotionally nor socially. Despite itstragic consequences, this condition observed in womenof all ages, races, cultures and socioeconomic levels inthe world is unfortunately not well known and thewomen concerned are suffer misunderstandings. Theymay be exposed to negative judgments, accusations andeven legal sentences. Furthermore, even health workersmay not fully understand unperceived pregnancies andnot consider it in their differential diagnosis. In extremecases, this may lead to maternal and infant deaths.It is crucial for health workers who encounter unperceived pregnancies to refer these patients for mentalhealth support, and for mental health professionals tobe fully aware of the condition and provide appropriatesupport. When it comes to legal considerations, it is vitalto understand the situation of these women and providethe appropriate forensic approach. This multidimensional review approaches unperceived pregnancies in theirmedical, psychological, legal and ethical aspects. We aimto raise awareness regarding unperceived pregnanciesand help future developments on this issue.
Unperceived Pregnancies: A Review
Keywords: Psikiyatri