Total quality management and the importance of human resources areas affecting total quality management - Özdemir, Serpil (My University, 2000)
Günümüzün hızla değişen dünyasında, tüm organizasyonlar başarılı olabilmek için daha rekabetçi olmakta ve insan kaynaklarına daha fazla önem vermektedirler. Müşteri memnuniyeti, sürekli gelişme, çalışanların katılımı ve yetkelendirilmesi ilkelerine dayanan Toplam Kalite Yönetimi, organizasyonların global pazarda rekabet edebilmeleri için önemli bir fırsat olmuştur. İnsan kaynakları Toplam Kalite Yönetimi için son derece önemlidir. Eğitim ve gelişim, çalışanların katılımı ve yetkelendirilmesi, takım çalışması, tanıma ve takdir gibi insan kaynakları ile ilgili alanlar, Toplam Kalite Yönetimi' nin şirketlerde başarılı olmasında önemli bir rol oynarlar. Bu çalışmanın amacı, insan kaynaklarının Toplam Kalite Yönetimi' nin başarılı olmasında ne derece önemli olduğunu göstermektir. Çalışmanın birinci bölümünde, Kalite kavramı, Toplam Kalite Yönetimi ve Toplam Kalite Yönetimi' ni etkileyen insan kaynakları alanlarının önemi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, insan kaynaklarının Toplam Kalite Yönetimi' nin başarısındaki önemini bulmaya yönelik çeşitli şirketlerde yapılmış araştırma sonuçları verilmektedir.

In today' s rapidly changing and global world, all organizations become more competitive and give more importance to human resources in order to prosper and to be successful. Total Quality Management which is based on customer satisfaction, continuous improvement, total employee involvement and empowerment has become an important opportunity for organizations in order to compete in this global marketplace. Human resources are particularly important for Total Quality Management. Human resources areas such as education and training, employee involvement and empowerment, teamwork, reward and recognition play a key role for the success of Total Quality Management in organizations. The aim of this study is to indicate the importance of human resources for the success of Total Quality Management in organizations. In the first part of this study Quality concept, Total Quality Management and the importance of human resources areas affecting Total Quality Management are examined in detail. The second part of the study discusses the result of a research conducted in different companies in order to examine the importance of human resources for Total Quality Management to be successful.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi-Toplam Kalite Yönetimi