Yazılı basında çıkan sağlık haberlerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Yazılı basında sağlık haberleri sıklıkla yayınlanmakta ancak bilimsel kalitesi tartışılmaktadır. Ayrıca hekimler, yazılı basında çıkan hekimlerle ilgili olumsuz haberlerin, hekim imajını olumsuz etkilediğini düşünmektedirler. Gereç-Yöntem: Bu çalışmada, ülkemizde 2006 yılının Mayıs, Haziran aylarıyla 2008 yılının Mayıs, Haziran aylarında çıkan sağlıkla ilgili yazılı basın haberleri incelendi. Bu haberler sağlık politikasıyla ilgili, hekimlerle ilgili ve bilgilendirme haberleri olarak sınıflandırıldı. Bu kategorilere uymayan haberlerse “diğer haberler” olarak değerlendirildi. Hekimlerle ilgili haberler olumlu ve olumsuz olarak, sağlıkla ilgili bilgilendirme haberleriyse kaynağı olan ve olmayan haberler olarak sınıflandırıldı. Bulgular: 2006 yılı iki ayında sağlıkla ilgili toplam 3155 haber bulundu. 913 haber sağlık politikalarıyla ilgili (%28,9), 1126 haber sağlık bilgilendirme (%35,6), 112 tanesi hekimler ile ilgili (%3,5) ve 1004 tanesi (%31.8)diğer haberlerdi. Sağlık bilgilendirme haberlerinin % 81,4 ünde kaynak bildirilmiş, %18,6 da gösterilmemişti. Hekimlerle ilgili haberlerin %83.9 u olumlu olarak değerlendirilirken, %16.1 olumsuz haberlerden oluşmaktaydı. 2008 yılında ise sağlıkla ilgili toplam 3543 haber bulundu. 699 (%19.7) sağlık politikaları ile ilgili, 1824 (%51.4) sağlık bilgilendirme, 122 (%3.4) hekimlerle ilgili haberler ve 898(%25.3) ise diğer haberler idi. Hekimlerle ilgili haberlerin %45.9 olumluyken, %54.1 olumsuz haberlerden oluşmaktaydı. Sonuç: 2008 yılında, 2006 yılının aynı aylarına göre yazılı basında çıkan sağlık haberi sayısı daha fazladır. Ayrıca hekimlerle ilgili olumsuz haberlerde ciddi bir artış varken sağlık politikası haberlerinde azalma söz konusudur.

Objectives: Health news that appears in the press is of controvertial scientific quality. Moreover, many physicians believe that the press coverage of physicians, negatively affects their image. Methods: In this study press reports of health news reports for May and June of 2006 and 2008 were investigated. These news items were classified as health policy news, health information news, and news about physicians. News about physicians was further classified as positive or negative and health information news as with or without references. Results: In May and June of 2006 a total 3155 health-related news items were found. 913 (28.9%) were about health policies, 1126 were health information news (35.6%) and 112 (3.5%) were about physicians. Of the health information news 81.4% of the items had references while 18.6% did not. 83.9% of news items about doctors were regarded as positive, whereas 16.1% consisted of negative news. In 2008, 3543 health news items were found. 699 (19.7%) were related to health policies, 1824 (51.4%) were health information news and 122 (3.4%) were about physicians. 45.9% of the news items about physicians were positive whereas 54.1% were negative. Conclusion: The number of health-related news items are increasing in the two years studied here and show a significant increase in negative news about the physicians while health policy news items are declining.
Health related news in the printed media
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Tıbbi İnformatik; Temel Sağlık Hizmetleri