8-BİT oyunların teknik analizi ve yeni medya ortamında yeniden uyarlanması - Aydıngüler, Mustafa Hikmet (My University, 2025)
Elektronik devre elemanlarının dijital verileri daha hızlı iletebilmesine olanak tanıyan transistör çipin geliştirilmesi günlük hayatta kullanılan bilgisayar teknolojilerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu gelişmeler hayatın hemen her alanında dönüşüme sebebiyet verirken grafik tasarım ve bilişim alanlarını da etkilemiştir. 1950’li yıllarda ilk dijital oyunun geliştirilmesi ve takip eden on yıllar içinde yaşanan gelişmeler, dijital oyun endüstrisinin de oluşmasına zemin hazırlamıştır (Aydıngüler, 2023a). Dijital oyunların üretim süreçlerine dair ilk akla gelen kodlama ve algoritma olsa da diğer önemli unsur ise grafik öğelerdir. Özellikle hareketli grafik öğelerin oyun tasarımında kullanımı, oyun senaryolarının son kullanıcılara daha etkili bir biçimde sunulabilmesini sağlar. Bu araştırma 1980–1990 yılları arası oyun endüstrisinde kullanılan grafik öğelerin teknik açıdan incelenmesini ve günümüz teknolojileri ile yeniden üretilmesini konu almaktadır. Dijital oyunların zaman içindeki gelişimlerini incelemek de bu çalışmanın amaçları arasındadır. Çalışmada örneklem olarak seçilmiş olan iki dijital oyun, üretildikleri yılların teknolojileri göz önünde bulundurularak teknik açıdan analiz edilecektir. Nintendo Family Computer (NES) oyun konsoluna yönelik üretilmiş olan 1983 yapımı Bomberman ve 1985 yapımı Super Mario Bros. oyunları; çözünürlük, veri boyutu, animasyon ve renk derinliği bakımından incelenecek olup ilgili oyunlardan seçilmiş olan bazı hareketli grafik öğeleri günümüz teknolojileri kullanılarak yeniden üretilecektir. Türkiye'nin genç nüfus yapısı dikkate alındığında dijital oyunların ülke çapında geliştirilmesi ve uluslararası pazarlara sunulması potansiyeli bulunmaktadır. Bu çalışma sonucunda elde edilecek verilerin dijital oyun alanında faaliyet gösteren araştırmacılara rehberlik etmesi ve Türkçe literatüre dijital oyun konusunda katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Ayrıca 2025 yılı teknolojileriyle bilgisayar oyun grafiklerinin üretim süreçlerinin bilimsel literatüre kazandırılması da bu araştırmanın hedefleri arasında yer alır.

The development of the transistor chip, which allows electronic circuit elements to transmit digital data faster, has led to the emergence of computer technologies used in daily life. While these developments have caused transformation in almost every aspect of life, they have also affected the fields of graphic design and informatics. The development of the first digital game in the 1950s and the developments in the following decades paved the way for the formation of the digital game industry. Although the first thing that comes to mind about the production processes of digital games is coding and algorithm, another important element is graphic elements. Especially the use of animated graphic elements in game design enables game scenarios to be presented to end users more effectively. This research focuses on the technical analysis of the graphic elements used in the game industry between 1980-1990 and their reproduction with today's technologies. Analysing the development of digital games over time is also among the aims of this study. Two digital games selected as a sample in the study will be analysed technically by considering the technologies of the years they were produced. The 1983 Bomberman and 1985 Super Mario Bros. games produced for the Nintendo Family Computer (NES) game console will be examined in terms of resolution, data size, animation and colour depth, and some motion graphics elements selected from the related games will be reproduced using today's technologies. Considering the young population structure of Turkey, digital games have the potential to be developed nationwide and to be presented to international markets. It is aimed that the data to be obtained as a result of this study will guide researchers operating in the field of digital games and contribute to the Turkish literature on digital games. In addition, the production processes of computer game graphics with 2025 technologies are among the objectives of this research.
Keywords: Animasyon; Animation; Bilgisayar Oyunları; Canlandırma Digital Gaming; Computer Games; Dijital Oyun; Motion Graphics; Video games; Video oyunları