Düzce ili Akçakoca ilçesinin folklorik unsurları - Şahin, Caner (My University, 2023)
Akçakoca’ya ilk Türk yerleşimi Selçuklular zamanında, Bizans tarafından bin atlı asker talebinin gelmesiyle olmuştur. Akçakocalı yerli Türkler, “Manav Türkleri” olarak anılmaktadır; ancak sayıları günümüzde çok azdır. Akçakoca, özellikle 19. yy. sonu, 20. yy. başı gibi; Doğu Karadeniz, Balkanlar, Batum ve Kafkaslardan göç almıştır. Bu durum kültür çeşitliliğini sağlamıştır. Akçakoca’nın ekonomisini oluşturan fındıkçılık, turizm ve balıkçılığın iyileştirilip çeşitlendirilmesi, tanıtımının yapılması, kentteki iş olanaklarının geliştirilmesi düşünülmektedir; çünkü bu durum genç nüfusun kentten ayrılmasına yol açmakta ve aynı zamanda geleneklerin yeni nesiller tarafından yaşatılmasını imkânsız hâle getirmektedir. Çalışmada, “Akçakoca’nın folklorik unsurları nelerdir?” sorusundan yola çıkılarak ilçenin kültürü hakkında araştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın amacı, günümüzde kırk bin nüfusa sahip Akçakoca’nın özellikle tarihi, halk anlatıları, geçiş aşamaları, halk mutfağı, kültür, oyun ve eğlence vb. bakımlarından önemli ve değerli bir kent olduğunu göstermektir. Akçakoca adına yapılmış toplam 37 tane tez bulunmaktadır. Bu tezler genel olarak turizm, coğrafya, mühendislik, mimarlık üzerine yazılmıştır. Bu çalışma ile folklor alanındaki eksiklik giderilmeye çalışılmıştır ve kültür çalışmalarına katkı sağlaması hedeflenmiştir. Çalışmada, sahada derleme yöntemlerinden gözlem/ mülakat kullanılmış olup konuyla ilgili literatür taraması yapılmış, elektronik kültür ortamından da ilgili veriler derlenerek değerlendirilmiştir.

The first Turk settlement in Akçakoca was during the Seljuk period upon the request of thousand horsemen by Byzantium. Nowadays, native Turk people of Akçakoca are “Manav Turks” but their numbers are very few. Akçakoca, especially in the late 19th and early 20th century it has received immigrants from the, Eastern Black Sea, the Balkans, Batumi, and the Caucasus. This has proviced cultural diversity. The phenoma of Tourism, hazelnuts and fishing attends an important place in Akçakoca’s economy and it planned to be improved to develop job opportunities in the town so as to make it possible for the traditions to be kept alive by the new genereation and the youths don’t leave the town at the same time. In this study based on this question: “What is the main folkloric elements in Akçakoca?” There is a lot of researchs has been done about the culture of this town. The thesis aims to explain how important and valuable the town of Akçakoca where has forty thousand residents has been in history, folk narratives, folk cuisine, culture, transitional stages, dance and entertainment etc… There is around 37 thesis written about Akçakoca has been found. In general these theses were written about touristic, geography, engineering, and architecture. The thesis aims at pioneering in eliminating the lack of work in the field of folklore among the thesis written about the town and to help the studies to be well done. The method of the study is observation/ interview methods. Literature review was conducted on the subject and relevant data were compiled and evaluated from the electronic culture environment.
The folklori̇c elementns i̇n Akçakoca di̇stri̇ct of Düzce provi̇nce
Keywords: (Düzce, Türkiye); Akçakoca; Akçakoca Folklore; belief; Folklor; Folklore; geçiş aşamaları; gelenek; inanç; traditions; transitional stages