Türk bankacılık sektöründe konsolidasyon sürecinin bankacılık sektörüne etkisi ve seçilmiş bankalar üzerine bir değerlendirme - Özer, Mehmet Tuğrul (My University, 2011)
ÖZET Globalleşen dünyada yenilikçi bankaların temel amacı çağın gerektirdiği teknolojik donanıma sahip olmak, düşük risk seviyesi ile arzu edilen büyümeyi yakalamak ve büyümenin gerektirdiği finansman gereksinimi için karlılığı sağlamaktır. Bu noktada artan rekabete uyum sağlayabilme ve faaliyetlere devam edebilmenin bir yolu olarak banka birleşmeleri tercih edilen bir işlemdir. Bu çalışmada, banka konsolidasyonları neden sonuç ilişkisi içerisinde detaylı olarak incelenerek, Türk bankacılık sektöründe yaşanılan konsolidasyon sürecinin sektör üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Denizbank-Dexia arasında gerçekleştirilen birleşme, seçilen rasyolar ile analiz edilerek birleşme sonrası yaratılan sinerji değerlendirilmiştir. Bank of America ve Merrill Lynch arasında gerçekleştirilen birleşmenin hisse senetleri fiyatları üzerine etkileri analiz edilerek hükümet müdahalesi ile gerçekleştirilen bu birleşmenin yaratmış olduğu sinerji irdelenmiştir. Değerlendirmeye söz konusu konsolidasyon işlemlerinin birinin piyasa koşulları altında gerçekleştirilmesi ve diğerinin hükümet müdahalesi ile gerçekleştirilmesi ile iki farklı türdeki konsolidasyon işleminin meydana getireceği farklı etkiler ortaya konulmaktadır. Analiz sonucunda bir bankanın diğer bir banka ile yeni bir kurumsal yapı oluşturmak suretiyle bir araya gelmesinin farklı ve yenilikçi teknikler ile risklerin en aza indirilebildiği, oluşturulan yapıya uyumlu bir strateji ile bankanın sağlıklı büyümesinin sağlanabildiği görülmüştür. Bu durumun sektörü olumlu etkilediği, daha güçlü ve güven veren bir bankacılık sisteminin oluşturulabilmesine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.

The general purpose of innovative banks in globalising world, are to be fully equipped with latest software & hardware requirements, to achieve the desired growth ratio by using low risk ratio and to have stability for financial requirements of economic growth. At this point, bank mergers is another way of adaptation to the competition which is a highly preferred way. In this study, bank consolidations is given in details with cause&effect relations and effects on the whole Turkish banking sector is examined. Merger between Denizbank & Dexia is analyzed with selected ratios and the synergy came out of this merger is evaluated. Effects of the merger between BoA and Merrill Lynch on the market in general and share prices in particular are analyzed and synergy of this goverment involved merger is examined. Above given two consolidation processes will be taken into consideration in two different types, first under free market conditions and latter under government intervention. The outcome of the analysis shows that the merger of two reputable banks lead to a new corporate entity which uses the latest technology and diverse but innovative risk analysis methods. A new strategy consistent with the goals of the newly merged banks will strengthen the new body further, allowing a sustainable growth. The effect of the merger in the banking sector will be positive too, a strong and reputable bank will always contibute to the stability of the industry.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Türkiye_Bankalar ve Bankacılık