Etik liderlik ve etik iklimin iç denetçilerin performansına etkisi ve bir araştırma - Yasan, Büşra (My University, 2019)
Kuruluşlarda, yönetim ve çalışanların etik değerlere karşı olan olumlu tutumu, kurumun kalitesini ve verimliliğini artırmaktadır. Çalışanlar örgütün bir üyesi olarak etik değerleri tanımlamakta, sergiledikleri davranışlar ile standart hale gelmesine katkı sağlamaktadır. Liderler de güçlü ve olumlu bir etik iklimin var olmasında önemli rol oynamaktadır. Yapılan bu çalışma, etik liderliğin etik iklim üzerindeki etkisini ve araştırmanın örneklemini oluşturan iç denetçilerin iş performansını nasıl etkilediğini test etmek için gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın hedef kitlesini Türkiye İç Denetim Enstitüsü'ne kayıtlı sertifikalı iç denetçiler oluşturmaktadır. Araştırmaya 281 iç denetçi katılmış olup, anket yöntemi ile veri toplanmıştır. “Kişisel Bilgi Formu”, “Etik İklim Ölçeği”, “Etik Liderlik Ölçeği” ve “Performans Ölçeği” kullanılarak anket soruları hazırlanmıştır. Toplanan verilere uygulanan Basit Regresyon Analizi sonucunda, etik liderlik ile birlikte etik iklimin alt boyutları olan yasalar, kodlar ve kurallar, sorumluluk ve verimlilik, önemseme ve kişisel çıkarın iç denetçi performansı üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir.

At the institutions; positive approach of the management and the employees to the ethical values, improves the quality and the productivity. Employees as the members of the organisation define the ethical values and behave in accordance with to make them standardized. Leades also have a critical role for the existance of strong and positive ethical climate. This study is performed in order to test the influence of ethical leadership on ethical climate and on the working performance of internal auditors who are the examples of this study. To this end, certified internal auditors registered to TIDE (Türkiye İç Denetçiler Enstitüsü – Turkey Internal Auditors Institute) are chosen as target group.281 internal auditors are participated to the investigation and “questionnaire method” is used as a method of data collection. “Personal Information Form”, “Ethical Climate Scale”, “Ethical Leadership Scale” and “Performance Scale”are being directed to the participants. The results of the simple regression analysis applied on the data collected, show us the effects of ethical climate on acts, codes and rules, responsibility and productivity, caring and personal benefit on the performance of internal auditor.
Keywords: Accounting; Business; Ethical Climate; Ethical Leadership; Etik iklim; Etik liderlik; İç denetçilerin Performansı; İşletme; Leadership; Liderlik; Muhasebe; Performance of İnternal Auditors