İktisat kuramında rekabet : alternatif yaklaşımlar üzerine bir inceleme - Özyılmaz, Bahattin Ulvi (My University, 2019)
Günümüz toplumsal örgütlenme biçiminin temelinde iktisadi yapıdaki rekabet ön kabulü bulunmaktadır. Bu ön kabulün teorik temelinde, günümüz toplumunun oluşmasında hem tarihi olarak hem de etki olarak Malthus görülebilir. Malthus’un nüfus teorisinde ortaya koymuş olduğu, besin miktarının nüfustan daha yavaş artacağı ön görüsü Charles Darwin’de doğal seçilim olarak yansımasını bulmuştur. Bundan dolayı, bu tez çalışmasında da rekabetçi toplumsal örgütlenme yapısının temelleri hem iktisat teorisinde hem de doğal bilimlerde aranmaya çalışılmıştır. Rekabetçi yapı üzerine incelemeler yapıldıktan sonra, bu toplumsal örgütlenme yapısına bir alternatif getirilmeye çalışılmıştır. Pyotr A. Kropotkin’in karşılıklı yardımlaşma teorisinden yola çıkılarak rekabetçi yapının tam tersi bir toplumsal örgütlenme yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kapitalist rekabetçi toplumsal yapının yaratmış olduğu problemlerden de bahsedildikten sonra çalışma tamamlanmıştır.

Form of current social organization is based on pre acceptance of competition in economic structure. Theory of Malthus can be shown as base of this pre acceptation. Population Theory of Malthus foresees that amount of food increases slower than the population. This theory corresponds as natural selection in the Charles Darwin’s Theory. Therefore in this study fundamentals of competitive social organization is being discussed in both economics and natural sciences. This study tried to find an alternative against to the social organization structure after the examination of competitive structure. In this study attempted to put forward a social organization structure that is the opposite to the competitive structure with mutual aid theory of Pyotr A. Kropotkin. This study has completed after the problems of capitalist system was discussed.
Keywords: Competition; Evolution; Evrim Mutual Aid; Finance; Karşılıklı Yardımlaşma; Maliye; Rekabet