KATAR KRİZİ VE EL CEZİRE: ORTADOĞU’DA ÖZGÜR YAYINCILIĞIN GELECEĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Arapça ve İngilizce yayınlarıyla Ortadoğu’da ve küresel düzeyde alternatif bir haber kaynağı haline gelenEl Cezire yayıncılık politikaları sebebiyle bölgesel bir krizin parçası haline gelmiştir. 2017 Haziran ayında Körfezülkeleri ve Mısır ile Katar arasında başlayan kriz halen çözüme kavuşturulmuş değildir. Katar’a uygulananyaptırımların kaldırılması karşılığında sunulan taleplerin arasında El Cezire ve ona bağlı tüm kuruluşlarınkapatılmasının istenmesi medya tarihinde eşine az rastlanır bir sansür örneği olarak karşımıza çıkmıştır. KatarDevleti’nin yerine getirmeyi reddettiği bu talep bundan sonraki süreçte kamu yayıncılığının uluslararası sorunlarınbir parçası olabileceği ihtimalini göstermektedir. Bu çalışmada Katar krizi bağlamında El Cezire’nin diplomatikbir krizin parçası olduğu süreç örnek olay olarak incelenmiştir. El Cezire ve kamu yayıncılığı üzerine oluşanliteratürden ve sürece ilişkin haberlerden yola çıkarak oluşturulan araştırma sorularına cevap aranmıştır. ElCezire’nin yayın politikalarına getirilen eleştirilerin kanalın kapatılması talebine gerekçe olamayacağı ve böyle birtalebin küresel düzeyde özgür medya ekolojisine zarar vereceği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın otoriter rejimlerleidare edilen Ortadoğu ve Arap ülkelerinde Katar Krizi’nin ardından objektif yayıncılığın geleceği ve mevcut kamuyayıncılığı modelleri üzerine bir tartışma alanı açılacağı umulmaktadır.

Being an alternative news source with its Arabic and English stations, Al Jazeera has become a part of a regional crisis due to its news policy. The ongoing crisis between Gulf states, Egypt and Qatar since June 2017 hasn’t yet resolved. Gulf states imposed on Qatar to close Al Jazeera and all of its associations in return for the cancellation of the sanctions. Although refused by Qatar, this unprecedented demand of censorship in the history of media demonstrates that public broadcasting will possibly be a part of international conflicts in the future. In this paper Al Jazeera’s role as being a part of a diplomatic crisis is examined as a case study in the context of Qatar conflict. The research questions constructed with respect to the literature on Al Jazeera and public broadcasting, and also to the news covering the crisis are subjected to inquisition in the study. Amongst the findings it is evaluated that cricitism for Al Jazeera’s editorial policy can’t be a legitimite cause to the request of the channel’s shut down and such request would initially harm the free media ecology at the global level. Thus, it is expected to start a debate on the future of current public broadcasting models and objective news reporting in the Middle Eastern states which are ruled by authoritarian regimes following to the Qatar Crisis.
QATAR CRISIS AND AL JAZEERA: THE FUTURE OF LIBERAL MEDIA IN THE MIDDLE EAST
Keywords: İletişim