Limaniçi sediment örneklerinde organokalay bileşiklerinin sıvı kromatografisi/ kütle spektrometresi yöntemi ile araştırılması - Köse, Nihan (My University, 2019)
Limaniçi Sediment Örneklerinde Organokalay Bileşiklerinin SıvıKromatografisi/ Kütle Spektrometresi Yöntemi ile AraştırılmasıÖğrencinin Adı: Nihan KöseDanışmanı: Prof. Dr. Türkan YurdunAnabilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı1.ÖZETAmaç: Çalışma ile Tuzla limanından alınan sediment örneklerinde organokalay (OT)bileşiklerinin LC-MS/ MS ile analiz edilerek, sediment kalitesine ve OT bileşiklerininoluşturduğu kirlilik dağılımına ait kapsamlı veriler elde edilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Tuzla limanındaki benzer özellikteki toplam 29 noktadan sedimentörneği alındı ve örneklerde OT bileşikleri LC-MS/ MS ile analiz edildi.Bulgular: Çalışmamızda elde edilen veriler sonucunda Tuzla Liman içi bölgesini temsileden sediment örneklerinde ölçülen fizikokimyasal parametreler ile bütil kalaybileşikleri (MBT, DBT, TBT) verileri arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı.Sediment örneklerinde TBT 0,34-10,83 μg/ g aralığında bulundu. En yüksek değerlerTZ-16; 22; 24; 26, ve 28 örnekleme noktaları 9,54; 7,60; 3.91; 10,83, ve 2,34 μg/ golarak bulundu. MBT 0,07-5,59 μg/ g, DBT 0,04-5,36 μg/ g aralığındadır. TPrT, MPhT,TPhT eser miktarlarda bulunurken, DPhT tespit edilemedi.Sonuçlar: Bu çalışma, Tuzla deniz sedimentlerinde OT'lerin belirlenmesi için LCMS/ MS analizi ile yapılan ilk çalışmadır. Analiz edilen bazı örneklerde, bütilkalaybileşikleri yüksek seviyelerde bulundu. Bu nedenle, deniz ortamından ekosisteminbozulmasına kadar biyolojik ve kimyasal kirlenmenin izlenmesi gerekmektedir.Anahtar Sözcükler: Sediment, Tribütil kalay, Antifouling boyalar, Toksisite,LCMSMS

Determination of Organotin Compounds in Marine Sediment by LiquidChromatography/ Mass SpectrometryName of the Student: Nihan KöseSupervisor: Prof. Dr. Türkan YurdunDepartment: Department of Pharmaceutical Toxicology2. ABSTRACTPurpose: The aim of this study was to analyze the organotin (OT) compounds in thesediment samples taken from Tuzla marine by Liquid Chromatography/ MassSpectrometry (LC-MS/ MS) and to obtain comprehensive data on the sediment qualityand pollution distribution of OT compounds.Material and Methods: Sediment samples were collected from 29 similar points inTuzla marine and the OT compounds were analyzed by LC-MS/ MS.Results: As a result of the data obtained in our study, no statistically significantdifference was found between physicochemical parameters measured in sedimentsamples representing the Tuzla marine and butyltins (MBT, DBT, TBT). In sedimentsamples, TBT is found in the range of 0,34-10,83 μg/ g. The highest values are TZ-16;22; 24; 26, and 28 points 9,54; 7,60; 3.91; 10,83, and 2,34 μg/ g respectively. It isobserved that MBT is in the range of 0.07-5.59 μg/ g, DBT in the range of 0,04-5,36μg/ g. While TPrT, MPhT and TPhT were found trace, DPhT was not detected.Conclusions: This study represents the first application with LC-MS/ MS analysis for the determination of OTs in the Tuzla marine sediments. The highest value of butyltins was found in some of the analyzed samples. Therefore, biological and chemical contamination from the degradation of the marine environment to the degradation of the ecosystem needs to be monitored.Key words: Sediment, Tributyltin, Antifouling paints, Toxicity, LCMSMS
Keywords: Antifouling boyalar; Antifouling paints; Farmasötik solüsyonlar; LCMSMS; LCMSMS Sediment; Pharmaceutical solutions; Sediment; Toksikoloji; Toksisite; Toxicity; Toxicology; Tributyltin; Tribütil kalay