CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA ŞÜPHELİ/SANIĞIN BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Günümüz ceza muhakemesi hukukunda, şüpheli/sanığın beden muayenesi ya da bu kişilerin vücudundan örnek alınması, maddi gerçeğe ulaşmak bakımından önemli deliller haline gelmiştir. Bu nedenle, şüpheli, sanık ve diğer kişilerin beden muayenesi, vücudundan örnek alınması ve moleküler genetik incelemeler 5271 sayılı CMKda düzenleme alanı bulmuştur. Bazı eksikliklerine rağmen, 1412 sayılı CMUK ile karşılaştırıldığında, 5271 sayılı CMK, oldukça önemli düzenlemeler ihtiva etmektedir. Bu makalede, bahsi geçen eksikliklerin tespiti ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmaktadır.

In today s Criminal Procedure Law, physical bodily examination of the suspect or the accused and taking samples have been become considerable evidences to reach factual truth. Therefore, conducting an internal physical bodily examination on the suspect/the accused or third parties, or taking sample from their body and making molecular-genetic tests have been codificated in Turkish Criminal Procedure Code No: 5271. Although some deficiencies, this codification, when compared with the former Criminal Procedure Code (Code No: 1412), has been significant regulations. In this article it is aimed to determine these deficiencies and point out possible solutions.
Keywords: Hukuk