Teknolojik determinizm ve yöndeşme olgusu bağlamında Türkiye'de spor yayıncılığı : tivibuspor örneği - Buzbaş, Özgür Gence (My University, 2019)
Günümüzde spor insanların en büyük günlük eğlencesi durumundadır. Hem aktif olarak spor yapanlar hem de spor takipçileri büyük bir içerik tüketim kitlesi oluşturmaktadır. Medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte gelişmeye başlayan spor basını ve yayıncılığı spor olaylarını ilgilenenlere aktarma konusunda en önemli rolü üstlenmiştir. Bu iletimde son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte izleyicilerin alışkanlıkları ve yönelimleri değişmekte ve çeşitlenmektedir. Ülkemizde spor yayıncılığı önemli bir geçmişe sahiptir. Son yıllarda artan spor kanalları ve ücret ödenerek sahip olunan platformlarla spor yayınları ve yayıncılığı büyük bir çeşitlilik ve gelişim göstermiştir. Bu değişim ve büyüme süresinde teknolojinin oluşturduğu etki ile spor yayınları için yeni mecralar oluşmuş daha önce sadece stadyumlara ve sonrasında televizyondan izlenebilen spor müsabakaları artık telefon, tablet gibi cihazlardan da her yerde izlenebilir duruma gelmiştir. Spor izlemeyi tercih eden hayatının içinde gündelik bir eğlence olarak gören insanların bu gelişim ve değişimlerden nasıl etkilendikleri ise ayrı bir soru olarak spor yayıncılığının önünde durmaktadır. Bu sadece bir etkilenme durumu değil spor izleyicisinin de tercihleri ile spor yayınlarını etkileyebildiği ve yön verebildiği bir süreçtir. Bu çalışmada, dünyada yaşanan teknolojik değişimin spor takipçileri ve spor yayınları üzerindeki etkisi üzerinde durulmuş, oluşturduğu değişim ve gelişim tartışılmaya çalışılmıştır. Bu değişim ve gelişim süreçlerinin spor yayıncılığı üzerindeki etkisi incelenirken Tivibu Spor örmeği de araştırmanın öncesinde açıklanmış ve araştırma içerisinde yer almıştır. Teknolojinin insan hareketlerini ve davranışlarını nasıl belirlediği konusu araştırmamızın asıl konularından biridir. Ayrıca yayıncılık konusunda mecraların ve cihazların birbirlerine yöndeşmeleri ve bu yöndeşmenin spor yayıncılığı üzerine etkisi de araştırmamızın bir diğer ana unsuru olacaktır.

Today sport is the one of the main daily entertainment factor of the modern people. People who are interested in sport is demanding sport content and this demand growing day by day. Sport broadcast is the bridge between sport and sport lovers. Considering the change of tecnologies of mass media and the internet, the shape and the habbits of consuming sport content is in a changing and developing process. In this Project, we are seraching for how the supporters and follwers who are interested in any kind of sports in Turkey, consuming sport content. We are looking for effects of changing tecnologies on their behaviors and habbits how they are consuming the sport content. In our country sport broadcasting has a important history. When we look for last decades the numbers of sport channels and pay tv platforms are increasing and diversified. At the begings spor games can only reachable and watchable from staduium but incresing of the mass media sport follwers can reach all kind of sport content via telephones, pads and computers. At the time of the tecnological development process the main question mark of the sport broadcasting is how the sport followers and fans efected by the tecnological change and how sport broadcasters economically can grow. In this project we are searching and arguing how the tecnological determinzim and convergence effect the spor fans and consumers behaviors on demanding and watching sport content within Tivibuspor example.
Keywords: Broadcasting; Digital television; Etkileşimli Televizyon; Internet protocol television; İnternet Protokolü televizyonu; Kitle Sporu Televizyon; Mass Sport; Radyo-televizyon yayıncılığı; Sayısal Televizyon Interactive Television; Spor; Sports; Teelevision Broadcasts; Television Broadcasting Systems; Televizyon Yayınları; Turkey; Türkiye; Yayıncılık sistemleri