Dünya stratejik enerji kaynakları: enerji stratejileri ve Türkiye - Güler, Yılmaz (My University, 2002)
Küreselleşmeyle birlikte iktisadi süreçler yeni ivme kazanmıştır. İktisadi süreçlerin geldiği boyut itibarıyla enerji kaynaklarına yoğun ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla iktisadi süreçlerin sürekliliği, enerji kayaklarının sürekliliğine bağlıdır. Enerji kaynaklarının yoğun olarak birkaç bölgede (Orta Asya, Ortadoğu) bulunuyor olması enerji güvenliği sorununu yaratmıştır. Küreselleşme sürecinin önderliğini yapan başta ABD olmak üzere, Batı ülkeleri küreselleşmiş iktisadi süreçlerinin sürekliliği için sürekli enerji kaynaklarına yönelik çeşitli politikalar geliştirdikleri görülmektedir. Başta Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın irili-ufaklı ülkeleri kendi iktisadi süreçlerinin sürekliliği için enerji kaynaklarına yönelik çeşitli projeler geliştirdikleri anlaşılmaktadır. Bütün enerji politikaları doğal olarak enerji bölgelerine çevrildiği görülmektedir. Ancak enerji kaynaklarını barındıran bölgelerdeki siyasi istikrarsızlık, enerji sürecinin sürekliliğini kesintiye uğratmaktadır. Enerji sürecinin kesintiye uğraması, enerji güvenliği sorununu doğurmuştur. Gerek enerji kaynaklarının bulunduğu bölgelerdeki siyasi istikrarsızlık, gerek enerji kaynaklarına ihtiyaç duyan ülkelerin enerji kaynakları üzerinde geliştirdikleri farklı politikalar, gerekse enerji kaynaklarının özelde Batıya, genelde dünyaya açılmasında-dağıtılmasında kullanılacak enerji boru hatları güzergahlarındaki uzlaşmazlık; XXI. yüzyılın enerji güvenliği sorununu gündemleştirmiştir. Başta ABD ve Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın tüm irili-ufaklı ülkelerinin enerji güvenliliği sorununu çözüme ulaştırmasının yolu; enerji boru hatları güzergahındaki konsessüstür. Enerji bölgelerinde siyasi istikrarın sağlanmasına yönelik demokratik sürecinin işlerli hale getirmek de önemlidir. Enerji güvenliğinde Türkiye stratejik konumdadır. Enerji güvenliği sorunu tartışmalarına katılmış olan Türkiye, Batı ülkelerinin XXI. yüzyıldaki enerji güvenliğinde önemli rol oynarken, kendi enerji güvenliğini garanti altına alması da içinde bulunduğu stratejik konumunu doğru anlaması ve değerlendirmesi ile anlam bulabilecektir. The economic processes accelerated with the globalization. Energy sources are being necessitated very much since the growth of the dimensions of economic processes. Thus the continuity of economic processes is strongly attached to the continuity of energy sources. Since the energy sources are located in some certain regions (Middle East, Central Asia), that created the problem of energy security. USA and the other Western countries which lead to the globalization process are improving several policies for energy sources which is vital for the economic processes. It is understood that small-big countries of the world (firstly western countries) developed new project for their own economic processes' continuity. All energy policies are naturally focused on energy regions of the world. But the instabilities in the energy sources contenting areas are interrupting the continuity of energy process. The interruption energy process caused to the problem. Both the political instabilities in energy sources contenting areas and the different policies those were developed by the countries which are needing energy sources lead the problem of the conflicts on the routes of the pipelines of the energy sources through the Western World and though world in general. This is the first case of the 21st century energy security problem. For USA and Western Countries, and for the whole countries of the world, the way of solving energy security problem is a consensus about the routes of pipelines. It also important that to stabilize democratic processes in all the regions those are having political instabilities. Turkey is on a very strategic point from the point of view of energy security. Turkey as a country which attended to energy security discussions is playing very critical role energy security of Western Countries along 21st century. It will also be meaningful to realize its own position and evaluate it for providing its own energy security.
Keywords: Arazi ekonomisi; Ekonomi; Enerji; Enerji Kaynakları; Enerji üretimi