Ergenlik dönemindeki öfke ifade tarzlarının kendilik imgesi bağlamında incelenmesi - Okman, C. Sibel (My University, 1999)
Bu araştırma, ergenlerin öfke ifade tarzlarının kendilik imgelerini algılamalarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu farklılaşma araştırılırken, ergenlerin öfke ifade tarzlarının ve kendilik imgelerinin yaşa,cinsiyete, okul türüne ve anne-babanın eğitim durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını da ilişkisel olarak incelenmiştir. Araştırmaya, bir anadolu lisesi ve bir resmi lisede okuyan toplam 428 ergen (15 ve 16 yaş grubu) katılmıştır. Veri toplama araçları olarak, Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği ve Offer Kendilik İmgesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, t testi, tek yönli varyans analizi (F testi) tekniği, Duncan testi ve Tukey Kramer testi kullanılarak incelenmiştir. Bu analizler sonucunda, olumlu kendilik imgesine sahip ergenlerde, öfke-içte, öfke-dışa ve sürekli öfke boyutlarında azalma, öfke-kontrol boyutunda ise artma olduğu bulunmuştur. 15 yaş grubu ergenlerinin sürekli öfkeye daha eğilimli oldukları, öfke-içte, öfke-dışa ve öfke-kontrol boyutlarının anadolu lisesi lehine farklılaşma gösterdiği saptanmıştır. Annenin eğitim durumunun ortaokul veya lise ve yüksekokul veya üniversite düzeyinde olmasının ergenin öfke-dışa boyutu üzerinde; babanın yüksekokul veya üniversite düzeyinde eğitimli olmasının ise, ergenin öfke-kontrol boyutu üzerinde etkili bir değişken olduğu bulunmuştur. Ayrıca, anne-babanın eğitim durumlarının yüksekokul veya üniversite ve ortaokul veya lise düzeyinde olmasının ve de okul türünün, ergenlerin olumlu kendilik imgesi geliştirmesinde destekleyici değişkenler oldukları saptanmıştır. fke ifadesi, Kendilik imgesi, Ergen.

The aim of this research was to assess whether the anger expression styles of adolescents differ with respect to their self-images. In doing this research, the anger expression styles of adolescents and their self-images were also correlationally investigated with respect to the variables of age, sex, the type of school and the parents' educational status. 428 adolescents (15 and 16 years of age) from an Anatolian high scool and a state high school participated in this study. The Trait Anger Expression Scale and the Offer Self-Image Questionnaire were used to gather the relevant data. The data were analyzed by the t-test, one-way analysis of variance (F test), Duncan test and the Tukey Kramer test. It was found that in adolescents with a posivite self-image, there was a decrease in the dimensions of anger-in, anger-out and trait anger and an increase in the anger-control dimension. The 15 yaers aged adolescents tented to be found more on the dimension of the trait anger, whilw a difference was found on the dimensions of anger-in, anger-out and anger-control in favour of the Anatolian school. The high educational status of the mother (secondary school or high school and university) was found to be an effective variable on the anger-out dimension of the adolescent. In fathers, their high educational status (high schoolor university) was an effective variable on the anger-control dimension. Moreover, the level of their education (high school or university) and the type of school were determined to be the supportive variables in the development of the adolescents' self-images. Key Words : Anger expression, Self-image, Adolescent.
Keywords: Eğitim; Eğitim psikolojisi; ERGENLİK PSİKOLOJİSİ