Sinik tutum ve psikolojik sözleşme ihlali algısının tükenmişlik üzerindeki etkisi - Üçok, Dilek Işılay (My University, 2012)
tsel Sinizm,Tükenmişlik,Psikolojik Sözleşme İhlali Algısı ÖZ SİNİK TUTUM VE PSİKOLOJİK SÖZLEŞME İHLALİ ALGISININ TÜKENMİŞLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Örgütsel davranış literatürü incelendiğinde, günümüz kurumlarında giderek arttığı görülen çalışan sinik tutumlarının ve psikolojik sözleşme ihlali algılarının tükenmişlik üzerindeki etkileri üzerine henüz bir araştırma yapılmadığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle çalışmanın amacı; çalışanları yıpratan bir olgu olan tükenmişlik üzerinde sinizmin ve algılanan psikolojik sözleşme ihlalinin etkili olup olmadığını araştırmak ve bu olumsuz tutum ve beklentiler arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaçla oluşturulan anket soruları, kamu ve özel sektör çalışanlarından oluşan 203 kişilik bir katılımcı grubuna uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, sinik tutum ve psikolojik sözleşme ihlali algısı faktörlerinin tükenmişlik boyutlarına genellikle anlamlı katkılarda bulunduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda, sinik tutum ve psikolojik sözleşme ihlali algısı faktörleri arasındaki pozitif korelasyonlar da olumsuz nitelikteki tutum ve beklentilerin birbirleriyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Organizational Cynicism,Burnout,Perceived Psychological Contract Breach

THE EFFECTS OF CYNICAL ATTITUDE AND PERCEIVED PSYCHOLOGICAL CONTRACT BREACH ON BURNOUT A thorough literature review of organizational behavior has revealed no study regarding the effects of cynical attitudes and perceived psychological contract breach on burnout. Cynicism and psychological contract breach are widely observed issues in today’s organizations. So, the purpose of this paper is to find out whether these negative attitudes and expectations have effects on burnout and whether the two are related. To fulfill this purpose, this research is performed through a survey with 203 public and private sector employees as participants. Results of the study revealed that generally, the contributions of cynical attitudes and perceived psychological contract breach on burnout dimensions are significant. Also, the positive correlations between the factors of cynical attitude and perceived psychological contract breach indicate that negative attitudes and expectations are associated with each other.
Keywords: Örgütsel Sinizm; Psikolojik Sözleşme İhlali Algısı; Tükenmişlik