Kognitif davranış değiştirme, etkin ve randımanlı çalışma metodlarıyla sınav anksiyetesinin azaltılması - Erer, Şahika (My University, 1987)
﻿ ﻿ Özet - 61 - ÖZET Eğitimde öğrencilerin okul başarısını etkileyen önemli faktörlerden biri de sınav anksiyetesidir. Bu, özellikle sık sık toplu sınavlar düzenlenmesi nedeniyle Türkiye'nin eğitim sisteminde, üzerinde durulması gereken bir konudur. Sınav anksiyetesini azaltma yönünde yüzyılımızın ortalarından beri, Duyarlığın Sistematik Azaltılması, Kognitif Terapi, Hipnozla Tedavi, Autogenen Training... gibi değişik yöntemlere başvurulagelmiştir. Kognitif Davranış Değiştirme Tekniği ile Etkin ve Randımanlı Çalışma Tekniği son yıllarda, Batı'da en sık başvurulan tedavi yöntemleridir. Bu araştırma, bu iki yöntemin istanbul ' da bir özel lisede uygulanışını ve elde edilen sonuçları incelemektedir. Araştırmanın uygulandığı okulun lise hazırlık sınıfı öğrencilerine STAI form TX-1, STAI form TX-2 ve TAI envanterleri uygulanmış ve bunların sonuçlarına göre seçilen sınav anksiyetesi yüksek 48 öğrenciden, 32'si tedaviye alınmıştır (8'er kişilik 2 grup Kognitif Davranış Değiştirme metodu için, 8'er kişilik 2 grup ise Etkin ve Randımanlı Çalışma Metodu için) 16 öğrenci ise kontrol grubu olarak alınmıştır. Uygulanan tedavi programının sonucunda, öğrencilerin anksiyete seviyelerinde düşüş tespit edilmesi, kullanılan her iki tekniğin etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu iki teknik mukayese edildiğinde, Kognitif Davranış Değiştirme Tekniğinin - 62 - öğrencilerin not ortalamalarının yükseltilmesinde, Etkin ve Randımanlı Çalışma Tekniğine nazaran biraz daha başarılı olduğu ortaya çıkmaktadır. - 63 -

One of the most important factors that determine the academic level of a student is test anxiety. This is a crucial issue that needs particular attention in the Turkish educational system, mainly because of the mass examinations organized every so often. There have been various methods applied for the therapy of test anxiety since the beginning of the century, such as Systematic Desensitization, Cognitive Therapy and Hypnosis. Cognitive Behaviour Modification Technique and the Effective Study Skills Technique are the most recent and popular therapies employed in the West. This research is a study of the application and the results of these techniques at a private high school in Istanbul. As a result of the application of STAI form TX-1, STAI form TX-2 and TAI tests to the preparatory-class students of the high school, 32 students with high levels of test-anxiety have been selected as subjects for therapy (2 groups, each with 8 students, for Cognitive Behaviour Modification and 2 groups, eachs with 8 students, for Effective Study Skills). 16 students have been selected for the control group. These methods have been proven to be effective as a result of the drop observed in the levels of anxiety. Cognitive Behaviour Modification technique has been proven - 64 to be more effective in terms of raising the academic averages of the students when compared to the results of Effective Study Skills Technique.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Psikoloji; Rehberlik