Marranolar’ın tarihi ve kültürü - Şeker, Cihat (My University, 2012)
TEZ ÖZETİ Din değiştirme olgusu tarih boyunca çeşitli din mensupları arasında zaman zaman kendisini gösteren bir gerçekliktir. Kimi zaman bu din değiştirmeler gönüllü, kimi zamansa değişik güçlerin, sosyo-ekonomik etkenlerin zorlamasıyla olmuştur. Diğer dinlerde olduğu gibi Yahudilik tarihinde de değişik etkenlerden dolayı din değiştirme hareketleri meydana gelmiştir. Yahudiler arasında meydana gelen ve yansımaları itibariyle çok geniş bir kitle ve coğrafyayı etkileyen bu hareketlerin başında Marranoluk hareketi gelmektedir. İspanya, daha sonraları Portekiz ve Latin Amerika ülkelerinde yoğun bir şekilde etkileri hissedilecek olan bu hareket yüzyıllar boyunca geniş bir coğrafyayı etkisi altına almıştır. Katolik Hıristiyanlar’ın İspanya’yı Müslümanlar’ın elinden almaya başladığı XIII. Yüzyıldan başlayarak 1492 yılında Yahudiler’in önemli bir kısmının din değiştirmesi diğerlerinin de ülkeyi terk etmeleriyle son bulan bir süreç yaşanmıştır. Bu süreçte on binlerce Yahudi zorla din değiştirmek durumunda kaldığından çoğunluk itibariyle istemedikleri bir din olan Hıristiyanlığı görünüşte uygular gibi gözükmüş fakat Yahudiler arasında ise bir Yahudi gibi davranmışlardır. Bu tür bir hareket tarzı ise Hıristiyanlar tarafından fark edilerek onlara karşı sosyal nefretin ortaya çıkmasına, engizisyon tarafından takibata, eziyete uğramalarına; daha sonraları ise İspanya ve Portekiz’den kovulmalarına kadar giden bir süreci doğurmuştur. Bu çalışmada esas itibariyle bu hareketin doğuşu, gelişmesi; İspanya ve Portekiz ekseninde oluşturduğu etkiler din değiştirme olgusu etrafında incelenmiştir.

The case of conversion to a new religion is a phenomenon which manifests itself among the followers of various religions throughout history. The reason for the conversion can not be linked to one reason; it may happen voluntarily or due to different factors such as social, economical and historical factors. As it is the same in other religions, Judaism has experienced the phenomenon of religion changing in history due to various reasons. This phenomenon in Judaism has influenced a very wide audience and geography which the movement of Marranism comes in the leading position. This movement which its intense effects can be found in Spain, Portugal and Latin American countries later, has dominated on large area throughout centuries. There is a process which starts from 13th century, the date Catholic Christians began to take Spain from Muslims, and ends in 1492, the date Jews were forced to change their religion or the leave the country. In this process tens of thousands of Jews treated to accept Christianity which in fact they did not accept and went on living their Jewish life style among themselves. Which was discerned by Christians and caused social hatred. This gave birth to prosecution by Inquisition and other kinds of oppression first which ends their expulsion from Spain and Portugal. This study focus on the birth and development of Marranism and its effects in Spain and Portugal, mainly the topic of conversion in the center.
Keywords: Din Felsefesi; Felsefe