İnternet bankacılığının hukuka aykırı kullanımı nedeniyle sorumluluk - Tenekeci, Cüneyt (My University, 2024)
“İnternet Bankacılığında Hukuka Aykırı Kullanımı Nedeniyle Sorumluluk” başlığını taşıyan çalışmamızda ilk bölümde internet bankacılığının gelişim süreci ve internet bankacılığının türleri, internet bankacılığında müşterinin zarara uğramasına sebep olan olaylar ve dolandırıcılığa karşı korunma yöntemleri incelenecektir. Tezin ikinci bölümünde internet bankacılığında tarafların sorumluğunun dayanağı olan bankacılık hizmet sözleşmesinin hukuki niteliği, kuruluşu, geçersizlik şartları ve sona ermesi incelenecektir. Tezimiz son bölümünde tarafların yükümlülükleri ele alınarak oluşan zarardan bankanın veya müşterinin sorumlu kabul edileceği ihtimaller değerlendirilecektir. Sorumluluk tespiti yapılrken, Türk hukuku ve Alman Hukukundaki yaklaşımlara yer verilerek, Fedaral Mahkeme ve Yargıtay kararları irdelenerek sonuç olarak zararın kimin malvarlğında doğduğu ve oluşan zararın üçüncü kişilerden tazmin edilip edilmeyeceği belirlenecektir.

In the first part of our study titled “Liability Due to Illegal Act in Internet Banking”; development process and types of internet banking, events that do harm to customers in the internet banking and methods of protection against fraud will be studied. In the second part of the thesis; legal character, establishment, invalidity conditions and termination of the banking services contract, which forms the basis for liabilities of the parties, will be studied. In the last part of the thesis; obligations of the parties will be discussed and possibilities, when either the bank or the customer will be liable for the damage, will be evaluated. While determining the scope of liability, taking the approaches in Turkish and German Laws into account, verdicts of The German Federal Court and The Turkish Court of Cassation will be studied. As a result, it will be determined that whose assets were damaged and whether the damage could be compensated from third parties, or not.
Liability due to illegal act in internet banking
Keywords: Banka hukuku; Banka müştesinin kusuru; Bankacılık Hizmet Sözleşmesi; Bankanın hukuki sorumluluğu; Bankanın yükümlülükleri; Banking law; Banking Service Agreement Obligations of the bank; Defect of the bank customer; Electronic banking; Electronic funds transfers; Elektronik bankacılık; Elektronik fon transferi; Internet banking; İnternet bankacılığı; Law and legislation; Legal liability of the bank; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama