Nöroinflamasyon modelinde kannabidiolün nöronal yapılara ve ögrenme-bellek fonksiyonlarına etkisinin - Mente, Sultan (My University, 2025)
Nöroinflamasyon Modelinde Kannabidiolün Nöronal Yapılara ve Ögrenme-Bellek Fonksiyonlarına Etkisinin İncelenmesi Amaç: Kannabidiolün periferal lipopolisakkarit (LPS) aracılı indüklenen nöroinflamasyon modeli taşıyan fare beyinlerinde sinaptik bağlantıların temel yapısal proteinlerindeki ekspresyon değişiklikleri ve dentrik diken yapılarına etkisi ve bu etkilerin öğrenme-bellek fonksiyonlarına tesiri araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: 8-9 haftalık C57BL6J suşu dişi veya erkek fare (25–30 g)’ler kontrol, LPS grubu, kannabidiol (LPS+CBD) tedavi grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Nöroinflamasyon modeli oluşturmak için LPS 2mg/ kg dozda çalışmanın 1. ve 3. günlerinde hayvanlara intraperitoneal (i.p) yoldan uygulandı. 21 gün boyunca i.p 10mg/ kg dozda CBD tedavisi uygulanan farelere son 4 gün nörodavranışsal testler uygulandı. Bilişsel fonksiyonlar açık alan testi, yeni obje tanıma testi, pasif sakınma testi ile değerlendirilmiştir. Hayvanlara yapılan transkardiyal perfüzyon işleminden sonra dokular nörobiyokimyasal testler gerçekleştirilmek üzere kriyokorumaya alındı. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonucunda LPS ile oluşturulan nöroinflamasyon modeli ile hayvanların öğrenme ve bellek fonksiyonlarının bozulmuş olduğu görülmüştür. Açık alan testinde, kendiliğinden hareketler ve kaygı açısından gruplar arasında bir fark gözlenmedi. Yeni nesne tanıma testinde, yeni nesneyi tanımak için geçen hareket süresi CBD tedavi grubunda LPS grubuna göre daha uzundu. Pasif kaçınma testinde ise karanlık bölmeye geçme gecikmesi CBD tedavi grubunda LPS grubuna göre daha uzundu. CBD ile tedavi grubunda bilişsel fonksiyonlarda iyileşme görülmüştür. Sonuçlar: LPS ile bozulan kognitif fonksiyonların CBD tedavisiyle iyileştirilebileceği ve bu davranışsal sonuçların nörobiyokimyasal sonuçlarla desteklenerek çalışmanın ileriye taşınması hedeflenmektedir.

Investigation of the Effects of Cannabidiol on Neuronal Structures and Learning Memory Function in Neuroinflammation Model Objective: The effects of cannabidiol on the expression changes in the basic structural proteins of synaptic connections and dentric spine structures in the brains of mice carrying a peripheral lipopolysaccharide (LPS)-mediated induced neuroinflammation model will be investigated and the effects of these effects on learning and memory functions will be investigated. Material and Method: 8-9 weeks old C57BL6J strain female or male mice (25–30 g) were divided into 3 groups: control, lipopolysaccharide (LPS) group, cannabidiol (LPS+CBD) treatment group. To create a neuroinflammation model, LPS was administered intraperitoneally (i.p) to animals at a dose of 2 mg/ kg on days 1 and 3 of the study. Neurobehavioral tests were applied to mice that received CBD treatment at a dose of 10 mg/ kg i.p for 21 days on the last 4 days. Cognitive functions were evaluated with open field test, novel object recognition test, passive avoidance test. After transcardial perfusion procedure, tissues were cryopreserved for neurobiochemical tests. Results: As a result of the evaluations, it was observed that the learning and memory functions of the animals were impaired with the neuroinflammation model created with LPS. In the open field test, no differences were observed between the groups in terms of spontaneous movements and anxiety. In the novel object recognition test, the movement time taken to recognize the novel object was longer in the CBD treatment group than in the LPS group. In the passive avoidance test, the latency to move to the dark compartment was longer in the CBD treatment group than in the LPS group. Improvement in cognitive function was seen in the CBD treatment group. Conclusion: It is aimed to carry the study forward by showing that cognitive functions impaired by LPS can be improved with CBD treatment and supporting these behavioral results with neurobiochemical results.
Investigation of the effects of cannabidiol on neuronal structures and learning memory function in neuroinflammation model
Keywords: Farmakoloji; Kannabidiol; learning-memory; neuroinflammation; nöroinflamasyon; Öğrenim ve öğretim; öğrenme-bellek Cannabidiol; Pharmacology; Study and teaching