Bankacılık sektöründe uluslararasılaşmanın banka performansı üzerine etkileri ve Türkiye uygulaması - Özkan, Lale (My University, 2011)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ULUSLARARASILAŞMANIN BANKA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI Hızlanan küreselleşme akımları ile birlikte bankacılık sektöründe uluslararasılaşma gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 1990’lı yıllardan itibaren önemli derecede artış göstermiştir. Ancak yabancı banka girişlerinin ulusal seviyede ve banka performansı seviyesinde etkileri konusunda tam bir görüş birliği bulunmuyor. Çalışmada bankacılık sektöründe uluslararasılaşma ve banka performansına ilişkin kavramsal ve teorik altyapı verilmekle birlikte, esas olarak bankacılık sektöründe uluslararasılaşmanın banka performansına etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı; bankacılık sektöründe uluslararasılaşma ve bankalarda performans kavramını inceleyerek, sektörde uluslararasılaşmanın banka performansına etkilerini Türkiye örneğinde analize yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda; bankacılık sektöründe uluslararasılaşma ve banka performansı kavramsal olarak ele alınmış ve bu alanda yapılan ampirik çalışmalar incelenmiştir. Son olarak, Türk bankacılık sektöründe uluslararasılaşmanın banka performansına etkileri karşılaştırmalı rasyo analizi ve panel veri regresyonu yöntemleriyle incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde; bankacılık sektöründe yabancı payının artmasının banka performansını azaltıcı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Yabancı sermayeli bankaların sektöre girmesi ile birlikte karşılaşılan rekabet baskısı sektörde karlılığı azaltmakta, marjları daraltıcı etkiye yol açabilmektedir.

THE IMPACT OF INTERNATIONALIZATION IN BANKING SECTOR OVER THE PERFORMANCE OF THE BANKS AND THE CASE OF TURKEY Internationalization in banking sector experienced a dramatic increase in 1990’s along with the globalization trend both in developed and developing economies. However, no consensus is reached about the net effect of foreign bank presence either in host country level or bank performance level. Therefore, the main objective of the thesis is to analyze the impact of internationalization in banking sector over the performances of the banks by thorough understanding of the concepts regarding internationalization in banking sector and performance of banks. In line with the objective; first, the conceptual framework of internationalization in banking sector and performance of banks is studied. Then, the empirical studies related to these concepts are presented. Finally, the impact of foreign bank presence in Turkish banking sector over the banks’ performance is analyzed through two different methods. First method reveals a comparative ratio analysis between foreign banks and local banks operating in Turkey. Second method tests the impact of foreign participation over profitability of the banks by applying panel data regression technique. Results indicate that a higher level of foreign presence is associated with lower profitability. This finding regarding performance is line with the argument that foreign existence in the banking sector might intesify the competition and erode profit margins.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Performans Değerleme_Bankalar ve Bankacılık