Türkiye’de bireysel emeklilik sigortası pazarının gelişim süreci ve oecd ülkeleri karşılaştırılması - Heıdarpour, Sara (My University, 2014)
Son yıllarda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli refah problemi, devletleri ve vatandaşlarını sıkıntıya sokmuştur. bu problem sosyal güvenlik sisteminin insanların hayatlarında ve emeklilik döneminde yeterli olmamasıdır. Maalesef devlet tarafından sunulan sosyal güvenlik hizmetlerinin içinde açıklar bulunmaktadır ve bu açıklar insanların emeklilik dönemlerinde hayat standartlarında birçok düşüş meydana getirmiştir ve insanlar emekli olduktan sonra emekliliğin tadını çıkarmak yerine ikinci iş gerekliliği duymuştur. Bu nedenle sosyal güvenlik hizmetlerinin tek başına yeterli olmadığı ve bunun yanında tamamlayıcı bir sisteme ihtiyaç olduğu tüm dünyaca kabul görmüş bir düşüncedir. Bireysel emeklilik sistemi, insanların emeklilik dönemindeki yaşam koşullarının yükseltmesinde bir çok katkı sağlamıştır. Bu sistemin sayesinde katılımcılar tarafından yapılan tasarruflar, yatırıma dönüşüp bireylerin birikimleri artmaktadır. Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi çok genç olmasına rağmen bu kısa zaman zarfında büyük mesafe kat etmiştir. İstatistik verilere baktığımız zaman görülmektedir ki her yıl bir önceki yıla göre katılımcı sayısı artmıştır ve doğal olarak katkı payıda artmaktadır ve bu artışlar ekonomiye yeni kaynak aktarmaktadır. Bu artışda devlet katkısının inanılmaz bir etkisi vardır. Yüzde 25’lik devlet katkısının amacı sistemin pazarı etkileme konusu ve tüketici satın alma konusunda daha ileriye sürdürülmesidir, bu uygulama kesinlikle amacına ulaştı diyebiliriz. Bu çalışmada sosyal güvenlik sistemi ve bireysel emeklilik sistemi tanımları, kavramları, Türkiye’deki uygulamaları ve bireysel emeklilik sisteminin dünya ülkelerindeki örnekleri incelenmiştir.

In recent years an important welfare problem in developed and developing countries have put people and governments in difficulties. This problem is insufficient social security systems in people’s lives and their pension period. Unfortunately the applied social security services has inadequate sides which makes the pensioners look for the second jobs instead of enjoying from their pension period and upsets their life standards dramatically. So for this reason the whole world accepts the idea that social security services are not satisfactory and there is a need for an additional complementary system beside that. The private pension system has developed an outstanding influence on elevating pensioners’ life standard. Through this system the savings made ​​by the participants turned into investment and accumulation of individuals are increasing. Although this private pension system is rather young in Turkey, it has traveled a long journey. According to the statistics the number of participants has increased year by year and this in turn has increased the contributions which has become a new economic source. The government contributions have an incredible impact on this rise. The purpose of the 25% of governmental contribution is to affect the system market and to contribute to more cash trading by consumers and this intervention seems to have reached its aim. This article points out the definitions and terms of the social security system and private pension system, their application in Turkey and the examples of the private pension system in the other countries.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bireysel Emeklilik; Sigortacılık; Sosyal Güvenlik; Türkiye