Aile Uyum Ölçeği’nin Türkçe Formunun Psikometrik Özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı Aile Uyum Ölçeği’nin kısa formunuTürkçeye uyarlamak ve ölçeğin psikometrik özellikleriniincelemektir. Çalışma grubunda 483 katılımcı bulunmaktadır.Doğrulayıcı faktör analizinde tek boyutlu yapı iyi uyum göster-miştir. Madde faktör yükleri .70 ile .89 arasında değişiklikgöstermektedir. İç tutarlılık güvenirlik katsayısı .91 bulunmuştur.Aile Uyum Ölçeği’nin madde toplam korelasyon katsayıları .68ile .84 arasında değişmektedir. Aile Uyum Ölçeği’nin yaşamdoyumu ve öznel mutluluk ile gösterdiği pozitif ilişkiye göreölçeğin kabul edilir ölçüt bağıntılı geçerliğe sahip olduğusöylenebilir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda Aile UyumÖlçeği’nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik özellikleriölçeğin Türkiye’de yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılabile-ceğini göstermektedir.

The purpose of this study was to adapt the short form of the Family Harmony Scale to Turkish and examined the psycho- metric properties of the scale. The study group consists of 483 participants. In the confirmatory factor analysis, the one- dimensional model fitted the data acceptable. Factor loadings of the items ranged between .70 and .89. The internal con- sistency reliability coefficient of the scale was .91. The item total score correlation coefficients of the scale were found to range between .68 and .84. Positive correlations between the Family Harmony Scale and life satisfaction and subjective happiness showed that the criterion-validity of the scale was acceptable. The validity and reliability characteristics of the Turkish version of the Family Harmony Scale indicate that it can be used in scientific research conducted in Turkey.
The Psychometric Properties of the Turkish form of Family Harmony Scale
Keywords: Aile Çalışmaları