Polimiyozit tanılı olguda FDG PET/BT görüntülemesinin rolü - KESİM, SELİN; ENGÜR, CEREN ÖZGE; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: İdiyopatik enflamatuvar miyopatiler, klinik olarak ilerleyici proksimal kas güçsüzlüğü ve patolojik olarak kaslarda mononükleer hücre infiltrasyonu ile karakterize heterojen bir hastalık grubudur. Polimiyozit, dermatomiyozit ve inklüzyon cisimciği miyoziti en sık görülen enflamatuvar miyopatilerdir. Bu olgu sunumunda, polimiyozit tanısı ile takip edilen hastanın florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) bulguları sunulmuştur. Yöntem: Polimiyozit tanısı ile takip edilen 60 yaşındaki erkek hastaya paraneoplastik sendrom şüphesiyle primer malignite araştırılması amacıyla FDG PET/BT tetkiki yapıldı. Bulgular: Altmış yaşındaki erkek hasta, bir aydır devam eden kas güçsüzlüğü, ateş, yutma güçlüğü, 5 ayda 23 kilo kaybı ile hastanemize başvurdu. Laboratuvar testlerinde sedimentasyon ve kreatinin kinaz yüksekliği saptanan, EMG incelemesinde yaygın miyopatik tutulum gösterilen hasta polimiyozit öntanısı ile eşlik eden primer malignite araştırması amacıyla FDG PET/BT tetkikine refere edildi. FDG PET/BT tetkikinde, servikal prevertebral, paraspinal, posterior servikal ve sol sternokleidomastoid kaslarında, interkostal kaslarda ve sağ iliopsoas kasında polimyozit ile ilişki enflamasyonu temsil eder nitelikte diffüz hafif artmış FDG tutulumu izlendi. Primer malignite lehine değerlendirilebilecek patolojik FDG tutulumu ise dikkati çekmedi. Sonuç: Polimiyozit hastalarında interstisyel akciğer hastalığı gibi kas dışı organ tutulumu olabileceği gibi diğer bağ doku hastalıkları ve maligniteler ile birlikte de gelişebilirler. Ayrıca, kas tutulumunun yaygınlığı ve paterni değişkendir. Bu nedenle polimiyozit tanılı hastaları sistematik olarak değerlendirmek önemlidir. Sunduğumuz olgu, polimiyozit tanılı hastalarda altta yatan primer malignite araştırılmasında ve müsküler tutulumlarının yaygınlığının değerlendirilmesinde tek bir görüntüleme yöntemi olarak F-18 FDG PET/BT’nin değerini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler: Polimiyozit, enflamatuvar miyopatiler, F-18 FDG PET/ BT
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine