Comparative analysis of 7th grade Afghanistan history book with 8th grade turkish revolution history and kemalism textbook - ELÇİÇEĞİ, BÜŞRA (My University, 2022)
Education is the most basic structure that shapes the future of a state and strengthens the existence awareness of the nation to which it belongs. The application area of this is shaped according to the content of the textbooks, the structure of the program the philosophies of education adopted and the policy of the states. In this study, Turkey-Afghanistan Revolution history and history textbooks contents, unit structure, were compared in terms of educational status. The research was designed in qualitative research design and descriptive analysis was done by using document analysis technique. Textbooks that have been in effect since 2017-2018 in both countries have been examined. This context, the textbook 7 in Turkey; There are 4 units in Afghanistan and the contents are prepared in accordance with the expanding environmental approach. Teaching methods are mostly used in the definition, explanation method, question-answer and group discussion techniques that address listening skills.

Bir devletin geleceğine yön veren ve mensup olduğu milletin varlık bilincini güçlendiren en temel yapı eğitimdir. Bunun uygulama alanı okullarda okutulan ders kitaplarının içerikleri, program yapısı, benimsenen eğitim felsefeleri devletlerin politikasına göre şekillenmektedir. Bu nedenle ders kitapları devletlerin tutumları hakkında bilgi veren önemli kaynaklardır. Bu çalışmada Afganistan’da 7. Sınıf; Türkiye’de 8. Sınıf düzeyinde öğretimi gerçekleştirilen ders kitapları incelenmiştir. Bu amaçla 7. Sınıf Afganistan tarih kitabı ile ve 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti Inkilap tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları içerikleri, ünite yapısı, eğitim durumları açısından karşılaştırılmıştır. Araştırma nitel araştırma deseninde tasarlanmış olup doküman analizi tekniği kullanılarak içerik analizi ve betimsel analiz yapılmıştır. Her iki ülkede de 2018 yılından itibaren geçerli olan ders kitapları incelenmiştir. Bu kapsamda ders kitaplarında Türkiye’de 7; Afganistan’da 4 ünite bulunmakta olup içerikleri genişleyen çevre yaklaşımı doğrultusunda hazırlanmıştır. Ders kitapları ulusal marşla başlamaktadır. Öğretim yöntemlerinde çoğunlukla dinleme becerisine hitap eden tanımlama, açıklama yöntemi ile birlikte soru-cevap, grup tartışması teknikleri de kullanılmaktadır.
7. sınıf Afganistan tarih kitabı ile 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve atatürkçülük ders kitabının karşılaştırmalı analizi
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Ortaöğretim Alan Öğretmenliği; Social Sciences and Humanities; Education; Teacher Training For Secondary School; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; History; history education; history textbooks; Turkey; Afghanistan; comparative education.; Tarih; tarih eğitimi; tarih ders kitapları; Türkiye; Afganistan; karşılaştırmalı eğitim