Osmanlı devleti’nde sigortacılığın ortaya çıkışı ve gelişimi - Kahya, Fatih (My University, 2007)
OSMANLI DEVLETİ’NDE SİGORTACILIĞIN ORTAYA ÇIKIŞI VE GELİŞİMİ Bu çalışmada Osmanlı Devlet Arşivi belgeleri doğrultusunda Osmanlı Devleti’nde sigortacılığın ortaya çıkış ve gelişim süreci yönetim ve halkın sigortacılığa bakışı ile birlikte incelenmiştir. 19. yüzyılda Avrupalı devletlerle yapılan ticaret antlaşmaları ve Tanzimat politikaları doğrultusunda dış ticaretin artması ve yaşam tarzının değişmesi Osmanlı ülkesinde sigortacılığa elverişli bir zemin oluşturmuştur. 19. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı yönetimi çeşitli şekillerde sigorta uygulamalarına müracaat etmiş ve 19. yüzyılın ikinci yarısında, özellikle 1870 Pera yangını sonrasında, Osmanlı ülkesinde çok sayıda sigorta şirketi kurulmuştur. Sigortacılık, Osmanlı toplumunda daha çok gayrimüslimlerin rağbet ettiği bir alan olarak kalmıştır. Gayrimüslim vatandaşların çoğunlukla ticaretle uğraşıyor olması ve sigortacılığa bakışta Müslüman vatandaşlarda egemen olan dini kaygılara gayrimüslimlerde pek az rastlanması bu durumda en temel etkendir. Osmanlı Devleti’nde yönetimin sigortaya bakışı Müslüman vatandaşlara göre daha olumlu ve katılımcıdır. Osmanlı ülkesinde sigortacılık, piyasadaki denetimsizlik, karşılıklı suiistimaller, kasıtlı yangınlar vb. nedenlerle sağlıklı bir zeminde gelişememiştir.

THE APPEARING AND PROGRESS OF SELLING INSURANCE IN THE OTTOMAN STATE In this study, in direction of Ottoman State Archives documents, the appearing ve progress process of selling insurance in Ottoman State with people’s view to selling insurance were studied. In the 19th century, in direction of the trade treaties were made with the European States and the Tanzimat policies increase of external trade and changing of living manner constituted a ground appropriate to selling insurance in Ottoman country. Ottoman administration was engaged some insurance practices in the first half of the 19th century and a lot of insurance companies established in Ottoman country, in the second half of the 19th century especially after 1870 Pera fire. Selling insurance remained an area was demanded especially by Non-Moslems in Ottoman society. The main factor in this condition is that Non-Moslem citizens were especially interested in trade and in view to selling insurance religious worry was dominant on Muslim citizens was met less on Non-Moslems. Administration’s view to insurance in Ottoman State has been more positive and participant according to Muslim citizens. Selling insurance in Ottoman country couldn’t develop in a healthy ground because of unrestraint in the market, mutual some abuse, intentional fires etc.
Keywords: Sigortacıık_Tarih; Sigortacılık_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918