İmam Leknevî’nin fetâvâ’sının değerlendirilmesi - Oral, Abide Eser Kiyak (My University, 2014)
İMAM LEKNEVÎ’NİN FETÂVÂ’SININ DEĞERLENDİRİLMESİ Halkın ilgi ve sevgisini kazanmış ilim adamları hiçbir dönemde onların sorun ve sıkıntılarına bigane kalamamış, bu sıkıntılarını gidermek için fetva kitapları kaleme almışlardır. Geçmişten günümüze önemini hiç kaybetmeyen iftâ ve bunları bir kitapta toplama geleneği son dönemlerde de yine âlimlerce kullanılmıştır. 19. Yüzyıl âlimlerinden fakih, muhaddis, mütekellim, usûlî Abdülhay b. Abdülhalim el-Leknevî de kendisine sorulan fetvaların cevaplarını topladığı bir eser meydana getirmiştir. Bizim bu çalışmamız Fetâva’l-Leknevî ismiyle maruf Nef‘u’l-müftî ve’s-sâil bi cem‘i müteferrikâti’l-mesâil isimli bu eserin incelenmesini, değerlendirilmesini, genel özelliklerinin sıralanmasını ve kullandığı yöntemlerin tespitini ihtiva etmektedir. Leknevî, Abdülhay, Fetâvâ, Fetva, Nef‘u’l-müftî

The scholars who gained the interest and love of the public were never been estranged / indifferent of their problems and issues; those scholars penned Fatwâ books in order to overcome these problems. The Fatwâ never lose its importance from past to present and the tradition of collection them in a book is still carried on by new scholars lately. Abdulhay b. Abdulhalim el-Loknewi, who is a fagih, muhaddith and usuli of 19th century, also collected the answers of the fatwas which were asked to him in a book. Our present work “Fatâwa’l-Loknewî” contains the examination, evaluation, sorting of the general characteristics and the detection of the method used in his wellknown work “Nef‘u’l-muftî ve’s-sâil bi cem‘i muteferrikâti’l-mesâil”. Loknewî, Abdulhay, Fatâwâ, Fatwâ, Nef‘u’l-muftî
Keywords: İslam hukuku