Sarı Abdullah’ ın hayatı, eserleri ve gülşen- i raz adlı mesnevisinin transkripsiyonlu metni - Ayçiçeği, Bünyamin (My University, 2001)
Yapılan bu çalışma, iki ana kısımdan oluşmaktadır. İlk olarak esere konu olan Sarı Abdullah'ın hayatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Hayatı hakkında yapılan çalışmada temel kaynaklara müracaat edilmeye özen gösterilmiştir. Özellikle kendi eserlerinden, tezkirelerden ve o dönemde yazılmış kaynaklardan bilgi edinilmiştir. Eserleriyle ilgili olarak yapılan değerlendirmede, hayatıyla ilgili olarak yapılan, ilk elden bilgi toplama gayreti, burada da gerçekleştirilmeye çalışılmış, müellifin ulaşılabilen bazı eserleri bizzat görülerek bilgi toplanmıştır. Ayrıca, eserlerinin bulunduğu kütüphaneler ve numaraları tesbit edilmiştir. Tezin ağırlıklı konusunu teşkil eden ikinci kısımda ise, müellifin Gülşen-i Raz adlı eserinin kendi elinden çıkmış olan nüshası olmadığından, transkripsiyonlu ve edisyon kritikli metni çıkarılmıştır. Gülşen-i Raz'ın tesbit edilebilen yedi nüshası görülerek metin tesbiti detaylı bir şekilde yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca eser tesbiti kadar önemli olan eserin içeriği, her bölüm için ayrı ayrı olmak üzere verilmiştir. Metinde geçen Arapça ve Farsça ibarelerin manaları verilmiş, Gülşen-i Raz'ın tesbit edilebilen en okunaklı nüshasının orijinal metni de numaralandırılarak teze koyulmuştur. Yapılan bu çalışmadan elde edilen sonuçlar maddeler halinde verilmiştir. Sonuç bölümünde, müellif hakkında yapılacak olan gelecekteki çalışmalarla ilgili olarak bazı tekliflerde bulunulmuş ve birtakım yeni kaynaklardaki hatalı bilgiler belirtilerek düzeltilmeye çalışılmıştır. Ayrıca eserle ilgili olarak bir lügatçe hazırlanmış, müellifin mezar yeri de tesbit edilerek fotoğrafları son tarafa koyulmuştur.
Keywords: Mesneviler Türk; Türk Edebiyatı Eski-kaynaklar