Türkiye’de vergi denetiminin idari etkinliği üzerine bir inceleme - İnan, Boğaç (My University, 2021)
Etkinlik, kamunun en önemli performans ölçüm araçlarından biridir. Etkinlik ile kurumun temel amaçlarına ne ölçüde ulaştığı tespit edilir. İdari etkinlik ise; gerçekleşen çıktılar için reel kaynakların minimize edilmesidir. Vergi denetimlerinde etkinlik, denetimden beklenen hedeflerin sağlanmasıyla olur. İdari etkinlik ise, denetim faaliyetlerinden beklenen hedeflerin gerçekleşmesine ilişkin reel kaynakların minimum düzeyde kullanılmasıyla sağlanır. Bu çalışmada, vergi denetiminin idari etkinliğinin unsurları incelenmiş ve denetim faaliyetini ifa eden denetim elemanlarının vergi denetiminin idari etkinliğinin sağlanması üzerine görüşleri değerlendirilmiştir.

Efficiency is one of the most important performance measurement tools of the public. With the activity, it is determined to what extent the institution has achieved its main goals. Administrative activity is; minimizing real resources for realized outputs. Efficiency in tax audits is achieved by achieving the objectives expected from the audit. Administrative efficiency, on the other hand, is achieved by using the real resources at the minimum level for the realization of the objectives expected from the audit activities. In this study, the elements of the administrative effectiveness of the tax audit were examined and the opinions of the auditors performing the audit activities on the provision of the administrative effectiveness of the tax audit were evaluated.
Keywords: administrative efficiency; audit; denetim; efficiency; etkinlik; Finance; idari etkinlik; Maliye; Tax auditing; Turkey; Türkiye; vergi; Vergi denetimi; vergi denetimi tax