Ebû Abdillah Muhammed B. Ebi’l Vefâ B. Ahmed El-Mevsılî’nin ‘’El-Muhtasar Fi’t-tasrîf’’ adlı eserinin incelenmesi - Can, Hasan (My University, 2015)
EBÛ ABDİLLAH MUHAMMED b. EBİ’L VEFÂ b. AHMED el-MEVSILÎ’NİN‘’el-MUHTASAR Fİ’T-TASRÎF’’ADLI ESERİNİN İNCELENMESİ Ebi’l Vefâ b. Ahmet VI./ XII. yüzyılda yaşamış ve İbn Kabîsî olarak meşhur olmuş bir ilim adamıdır. Bu çalışmada Kabîsî’nin hayatı, hocaları, talebeleri ve kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu çalışmada; sarfın doğuşu ve gelişmesi, sarf ilminde telifin nasıl başladığı ve sarf ilminin nahiv ilmiyle münasebeti konularına kısaca değinilmiştir. El-Muhtasar Fi’t-Tasrîf adlı eserin tahkîki yapılmıştır. bedel, hazif, mastar, idğam, imale.

THE ANALISE OF THE BOOK ‘’el-MUHTASAR Fİ’T-TASRÎF’’ OF EBÛ ABDİLLAH MUHAMMED b. EBİ’L VEFÂ b. AHMED el-MEVSILÎ Ebi’l Vefâ b. Ahmet lived in the VI./ XII. th century and was a famous scholarknown as İbn Kabîsî. In this study there is information about Kabîsî’s life, his teachers, students and his character. And again in this study there is short knowledge about the beginning and progress of the sarf and how composition began and finally, the relation between sarf and nahiv sciences. The analise of the el-Muhtasar Fi’t-Tasrîf is completed.
Keywords: Arap Dili ve Belagatı; Bedel; Fiil; Hazif; İdğam; İimale; İsim; İslam Dini; Mastar