Asya’da bölgesel güvenlik ve kimlik kurgusu kuram, anlatı ve uygulama - Korkmaz, Vişne (My University, 2008)
Bu tez, güvenlik ve kimlik kurgusu arasındaki ilişkiyi bölgesel güvenlik uygulamaları çerçevesinde, Asya bölgesel güvenlik mekanizma ve yapılarını analiz ederek incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, böyle bir analiz için disiplinler arası bir incelemenin (uluslararası ilişkiler kuramları, bölgesel kimlik anlatıları ve bölgesel güvenlik uygulamaları) gerektiği varsayımından yola çıkarak, kuram-anlatı ve uygulama arasındaki ilişkiyi bölgesel güvenlik-kimlik ilişkisinin açıklanmasında temel çıkış noktası olarak almaktadır. Ayrıca, bu çalışma kuram-anlatı ve uygulama arasındaki ilişkinin ve her bir “özerk” alanda meydana gelen değişimlerin, bölgesel kimlik ve güvenlik kurgularını dönüştürdüğünü göstererek, kimlik ve güvenliğin değişken kurgulanmış doğasına işaret etmeyi amaçlamaktadır. Bu “hayal edilerek” algılanan bölge ve güvenlik nedeniyle, bölgesel kimlik; toplumsal krizleri (19.yy’da iddia edildiği gibi) ya da güvenlik iklemini (günümüzün Doğu ve Güneydoğu Asya’sındaki güvenlik mekanizmalarının amaçladığı biçimiyle) aşmaktan ziyade, bölgesel aktörler için, reel politik ve entelektüel alanda aynı anda veya ayrı zamanlarda ortaya çıkan normatif bir söylem aracı olmuştur.

This PhD Thesis aims to analyse regional security mechanisms and structures in the Asia from the perspective of security-identity connection. This study presupposed that security-identity relations especially on the regional scenes can be understood by adopting an inter-disciplinary vision that relates general theories of international relations and security studies to regional identity narrations and security practices on spatial basis. It aims to highlight that the changes within the authonomus area of narration, theory and practice as well as in the complex of their relation lead to changes in the construction of regional security understandings and regional identity perceptions. Therefore, this study underlines the fact that both regional security and identity are the constructed entities and that is why they pave the way for normative discourses used by regional actors.
Keywords: Güvenlik; Siyaset ve Yönetim