Güneş enerjisiyle tuzlu su damıtması - Öztürk, Yunus (My University, 2004)
GÜNEŞ ENERJİSİYLE TUZLU SU DAMITMASI Günümüzde mevcut su kaynakları insan nüfusunun hızlı bir şekilde artmasıyla talebi karşılayamaz hale gelmiştir. Bu da bilim adamlarını değişik arayışlara itmiştir. Dünya üzerinde tuzlu su miktarının çok fazla olması araştırmacıları içme suyunu tuzlu sudan elde etmeye yöneltmiştir. Tuzlu sudan içme suyu elde edilmesinde değişik yöntemler kullanılmakta ve bunlardan biriside güneş enerjisiyle tuzlu su damıtmasıdır. Çalışmalarımıza ilk olarak camdan basit tek eğimli bir güneş enerjili su damıtıcısı yapılmasıyla başlanmıştır. Halojenik lamba ile güneş simülasyonu yapılarak laboratuar ortamında çalışılmıştır. Yapılan deneylerde İstanbul koşulları baz alınmıştır. Bir güneş damıtıcısının güneş enerjisinden maksimum yararlanmasını sağlayan, üst yoğuşma örtüsü eğimini bulmak için eğim deneyleri yapılmıştır. Üst yoğuşma örtüsünün eğimi değiştirilerek yapılan deneylerden elde edilen damıtılmış su miktarları karşılaştırılarak sonuca gidilmiştir. Rüzgar hızının damıtılan su miktarı üzerindeki etkisini bulmak için damıtıcı üzerinde mini rüzgar tüneliyle hava akımı oluşturulmuştur. Değişik hızlardaki hava akımlarıyla yapılan deneylerin sonuçları karşılaştırılarak damıtıcı performansını maksimum yapan rüzgar hızı bulunmuştur. Düşük sıcaklıkta faz değiştiren malzemeler (PCM) damıtma düzeneğinde kullanılarak damıtıcı performansı artırılmıştır. Yaptığımız çalışmada PCM cam borular içerisine konmuş ve damıtıcı içerisine yerleştirilmiştir. Ancak damıtıcı içerisinde beklenen etkiyi yapmamıştır. Bunun üzerine PCM ayrı bir hazne içerisine yerleştirilmiştir. Bu değişiklikle yapılan çalışmanın sonuçları sevindiricidir. PCM kullanılmadan elde edilen damıtılmış su miktarından %54.5 daha fazla damıtılmış su sağlanmıştır. Nisan, 2004 Yunus ÖZTÜRK

DISTILLATION OF SALTY WATER IN SOLAR ENERGY Nowadays; the existent water sources have not met the demand because of the rapid increase in population of human. So, this has pushed the scientists to different seekings. The amount of salty water on world is so great that this directs the researchers toward the providing the drinking water from the salty water. Different methods in providing drinking water from the salty water have been used and one of them is also the distillation of salty water in solar energy. First of all; it was begun our studies by making the simple-only inclined water distiller in solar energy. It was worked on the laboratory condition by making the solar simulator with halogenous lamp. İstanbul conditions have been considered in the experiments done. Inclination experiments have been done for finding the inclination of upper condensation cover that makes the solar distiller having maximum of solar energy. It has been gone to the result by comparing the amounts of distilled water obtained in the experiments of changing the inclination of upper condensation cover. The air current has been formed on the distiller by the small wind tunnel for finding the effect of the wind speed on the amount of distilled water. The wind speed that makes the performance of distiller maximum has been found by comparing the results of experiments done in air currents of different speeds. The performance of distiller has been increased by using phase change materials (PCM) at low temperature in the distillation system. In our work; PCM have been put inside the pipes made of glass and also located in the distiller. But; the expected effect has not been occured in the distiller. There upon, PCM have been located in the separate reservoir. The results of work doing in this change have been pleasurable. The distilled water 54.5% more than the amounts of distilled water produced with out using PCM have been occured. April, 2004 Yunus ÖZTÜRK
Keywords: Damıtma