Sıçanlarda deneysel kolit modelinde Gilaburu’nun (viburnum opulus l.) olası tedavi edici ve koruyucu etkilerinin araştırılması - Yel, Begümhan Ömeroğlu (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Gilaburu (Viburnum opulus L., GB) ülkemizde etnobotanik kullanımı olan ve zengin polifenol içeriğine sahip bir meyvedir. Çalışmanın amacı, sıçanda asetik asit (AA) ile oluşturulan ülseratif kolit modelinde GB meyve ekstresinin etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kolit oluşturulduktan hemen sonra veya 1 hafta önce başlanacak şekilde sıçanlar GB (100 mg/ kg/ gün; oral) ile kolit sonrası 3 gün boyunca tedavi edildiler. Kontrol ve AA gruplarına serum fizyolojik (1 ml; oral), farklı gruba ise sülfasalazin (pozitif kontrol, 100 mg/ kg/ gün; oral) 3 gün boyunca uygulandı. 3. günde biyokimyasal değerlendirmeler için kolon örnekleri alındı. Veriler ANOVA ve Student'ın t testi ile değerlendirildi. Çalışma M.Ü. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır (84.2017.mar).Bulgular: AA grubundaki yüksek hasar skorları, artmış doku yaş ağırlığı, doku myeloperoksidaz aktivitesi, malondialdehit, 8-hidroksi-2’-deoksiguanozin (8-OHdG), kaspaz-3, sitokin [tümör nekroz faktör-alfa, interlökin (IL)-1beta, IL-6, IL-8], transforme edici büyüme faktörü (TGF)-beta1, smad-3, matriks metalloproteinaz (MMP)-9 seviyeleri ve kemiluminesans değerleri ve antioksidan glutatyon seviyelerindeki belirgin düşüş GB tedavileri ile geri dönmüştür (p<0,05-0,001). 8-OHdG, IL-8, TGF-beta1 ve MMP-9 seviyeleri ise sülfasalazin tedavisi ile değişmemiştir.Sonuçlar: AA kolit modelinde antioksidan ve anti-inflamatuvar etkilerini dokuya nötrofil göçünü engelleyerek, reaktif oksijen türlerinin oluşumunu ve apoptozu baskılayarak, endojen glutatyonu koruyarak, oksidatif DNA hasarını düzelterek ve inflamatuvar mediyatörleri düzenleyerek gerçekleştiren gilaburu, gelecekte ülseratif kolitin önlenmesi ve tedavisinde dikkate alınmalıdır.

ABSTRACTAim: Gilaburu (Viburnum opulus L., GB) is a fruit with rich polyphenol content and used ethnobotanically in the Central-Anatolia Region of Turkey. This study aimed to investigate the effects of GB fruit extract in a rat model of acetic acid (AA)-induced ulcerative colitis.Material and Method: Starting immediately after or 1 week before the colitis induction, the rats were treated with GB (100 mg/ kg/ d; p.o.) for 3 days following the colitis induction. The control and AA groups received saline (1 ml; p.o.), whereas another group received sulfasalazine (positive control, 100 mg/ kg/ d; p.o.) for 3 days. Colonic samples were taken for the biochemical assessments on the 3rd day. Results: High damage scores, elevated tissue wet weight, tissue myeloperoxidase activity, malondialdehyde, 8-hydroxy-2’-deoxyguanosine (8-OHdG), caspase-3, cytokine [tumor necrosis factor-alpha, interleukin (IL)-1beta, IL-6, IL-8], transforming growth factor (TGF)-beta1, smad-3, matrix metalloproteinase (MMP)-9 levels and chemiluminescence values, and a pronounced decrease in antioxidant glutathione levels of the AA group were all reversed by GB treatments (p<0.05-0.001). 8-OHdG, IL-8, TGF-beta1 and MMP-9 levels were not statistically changed by sulfasalazine treatment.Conclusions: Gilaburu exerts both the antioxidant and anti-inflammatory effects against AA-induced colonic inflammation by suppressing neutrophil accumulation, inhibiting reactive oxidant species and apoptosis, preserving endogenous glutathione, improving oxidative DNA damage and regulating inflammatory mediators, suggesting a future potential role in the treatment and prevention of ulcerative colitis.
Keywords: Beslenme Fizyolojik Olayları; Colitis, Ulcerative; Flavonoidler Ulcerative colitis; Flavonoids; Gilaburu; Kolit, Ülseratif; Nutritional Physiological Phenomena; Oksidatif hasar; Oxidative damage; Ülseratif kolit; Viburnum opulus L