NI LabVIEW ile optik kağıt okuma uygulamasının geliştirilmesi - Kıcık, Ümit (My University, 2019)
ÖZETNI LABVIEW İLE OPTİK KAĞIT OKUMA UYGULAMASININ GELİŞTİRİLMESİBu yüksek lisans tezinde çoktan seçmeli test sınav türü için hazırlanmış optik cevap kağıtlarının görüntü işleme tabanlı okunması için bir yazılım tasarımı ve uygulaması ile elde edilen uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sınav kâğıtlarının okunması ve değerlendirilmesi işlemi, eğiticilerin oldukça önemli bir zamanını alan bir işlemdir. Bu işlemin doğru ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi, eğitim ölçme ve değerlendirme sürecini açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu yüksek lisans tezinin uygulama kısmında NI LabVIEW program geliştirme ortamı kullanılarak gerçekleştirilen bir yazılım ile herhangi bir optik okuma cihazına ihtiyaç duymadan, hemen her çalışma ortamında bulunan tarayıcı özellikli herhangi bir fotokopi makinesi veya yazıcıda JPEG formatında taratılmış optik cevap kâğıtlarının otomatik bir şekilde okutulması işlemi gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yazılımın çalışmaları 50 adete kadar soruyu içeren hazırlanmış optik cevap kâğıtları ile yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir. Geliştirilen yazılım ayrıca sınav sonuçlarını ve sınav soru analizini içeren raporları da çıktı olarak vermektedir. Geliştirilen yazılımı kullanabilmek için sadece bir adet bilgisayar ve JPEG formatında tarama yapılmasına olanak sağlayan bir cihaza ihtiyaç duyan bu sistem, pahalı optik okuma cihazları ile kıyaslandığında yüksek hız ve doğruluk sağlamasının yanında, kullanım basitliği ile de geniş bir eğitici kitlesi tarafından kullanılabilme özelliğine sahip olma potansiyeline sahip olduğu değerlendirilmektedir.

ABSTRACTDEVELOPMENT OF EDUCATIONAL OPTICAL MARK RECOGNITION SYSTEM WITH NI LABVIEWThis master thesis aims to develop a computer software based on vision inspection which can read optical answer sheets prepared for the multiple-choice test examination type and evaluation of the software application results. The reading and evaluation of exam papers is an important activity that takes a significant portion of the educaters' time. Accurate implementation of this activity is extremely important in terms of quantification and consideration of education. In the application part of this master thesis, a computer software developed by NI LabVIEW graphical application development environment was used to automatically read answer papers scanned in JPEG format using any copier or printer without the need for an optical reading device. The preliminary tests of the developed software were made with optical answer sheets which includes maximum 50 answers have prepared and it was seen that successful results were obtained. Additionally, the developed software is able to report test results and test answer analysis as output. The developed program which only requires a computer and a device able to scan papers in JPEG format, is evaluated to have the potential to be used by wider set of educaters besides simplicity and high speed and accuracy compared to expensive optical reading devices.
Keywords: labview ocr omr test labview ocr omr test; Mechatronics; Mekatronik