Akciğer transplantlı kistik fibroz hastasında kardiyopulmoner egzersiz testi - GÖKDEMİR, YASEMİN; ERDEM ERALP, ELA; KASIMAY ÇAKIR, ÖZGÜR; KAHRAMAN, MERVE MERİÇ (My University, 2022)
Giriş: G2P1A0 anneden term doğan, ablası kistik fibrozdan(KF) 6 yaşında ex, 50 günlükkentanı alan hasta. Anne baba sağ sağlıklı. Mayıs 2019’da 14 yaşında Amerika’da bilateralakciğer transplantı olmuş. Ek hastalığı yok.Amaç: Hasta polikliniğimize kardiyopulmoner egzersiz testi için başvurdu.Yöntem: Hastaya koşu bandı ergometresinde modifiye Bruce protokolü ile kademeli artankardiyopulmoner egzersiz testi(KPET) uygulanmıştır. Otomatik bir tansiyon aleti ile kanbasıncı ölçülmüştür. Hastanın yüzüne yerleştirilen maske ve önündeki türbün aracılığıyla hersoluk havasında tüketilen oksijen, üretilen karbondioksit, ventile edilen hava miktarı, solunumsıklığı, solunum rezervi, ventilatuar eşik değeri, nabız oksijeni, kalp hızı, hız-basınç ürünügibi kardiyopulmoner sağlamlığı gösteren belirteçler değerlendirilmiştir. Hastanınantropometrik ölçümleri Tanita 418 cihazıyla alınmıştır.Bulgular: Hastanın ölçümlerinde boyu 165 cm(10.p), kilosu 69.5 kg(50-75.p), BMI:25.5(85-95 p) olarak kaydedilmiştir. Hastanın yağ yüzdesi %25.9, yağ kütlesi 18 kg, yağsız vücutkütlesi ise 51.5 kg olarak ölçülmüştür. Egzersiz testinde VO2pik 30 ml/kg/dk(%49) olarak hesaplanmıştır. Maksimum kalp hızı 148 vuru/dk’dır(%81). Dakikadaki ventilasyonu 89.3 lt,soluk sayısı 48/dk, RER değeri 1.22dir. VE/VO2 değeri 39.5. VE/VCO2 değeri ise 32.4 olaraktespit edilmiştir. Ventilatuar eşik sırasındaki tüketilen oksijen 17 ml/kg/dk (beklenenin%34’ü, ulaşılanın %57’si), kalp hızı 125 vuru/dk’dır(%68).Tartışma: KPET KF hastalarında diagnostik, prognostik ve fonksiyonel verileri göstermesiaçısından çok kıymetlidir. VO2maks, VE/VO2, VE/VCO2 değerleri özellikle 10 yıllık izlemdeölüm ya da transplanta gidişle ilişkilendirilmiştir. KF hastalarında yapılan çalışmada dahayüksek aerobik sağlamlığa sahip olanlar diğer risk faktörlerinin ayarlaması yapıldıktan sonradahi daha düşük aerobik sağlamlığa sahip olanlarla karşılaştırıldıklarında hayatta kalmaşansları 3 kata kadar fazla bulunmuş. 27 pediatrik KF hastasının katıldığı başka çalışmadaVO2pik 32 ml/kg/dk’dan düşük olan hastalar yüksek mortaliteyle ilişkilendirilirken, pik VO2değeri 45 ml/kg/dk olanlar artmış yaşam süresiyle ilişkilendirilmiştir. Pre ve post-transplantdöneminde KPET’in kullanımı için rehberler eksiktir. Özellikle post-transplant dönemindetestin zamanının optimizasyonu ve çıktılarının prognostik değerleri açısından daha çok veriyeihtiyaç vardır.Anahtar Sözcükler: Kardiyopulmoner Egzersiz Testi, Kistik Fibroz, VO2maks
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Fizyoloji; Spor Fizyolojisi; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Human Physiology; Sport Physiology; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Biyoloji ve Biyokimya; TIP, GENEL & DAHİLİ; FİZYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; BIOLOGY & BIOCHEMISTRY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; PHYSIOLOGY; Fizyoloji (tıbbi); Aile Sağlığı; Temel Bilgi ve Beceriler; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Dahiliye; Değerlendirme ve Teşhis; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Yaşam Bilimleri; Physiology; Physiology (medical); Family Practice; Fundamentals and Skills; General Health Professions; Pathophysiology; Internal Medicine; Assessment and Diagnosis; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Life Sciences