Vergiye gönüllü uyumu sağlamaya hizmet edecek vergi uygulamaları ve politikaları - Karatoy, Bahadır (My University, 2009)
Vergi Uyumu, Kayıt Dışı Ekonomi, Vergi Kaçakçılığı, Vergiden Kaçınma ÖZET VERGİYE GÖNÜLLÜ UYUMA HİZMET EDECEK VERGİ UYGULAMALARI VE POLİTİKALARI 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran Klasik iktisatçıların savunduğu devlet anlayışındaki açıkları eksiklikleri tespit etmiştir ki bu da modern devlet anlayışının doğmasına sebep olmuştur. Modern Devlet anlayışı, devletin asli görevlerine ek olarak müdahaleler ile ekonomik ve sosyal hayatı düzenleyen bir mekanizma haline gelmesini sağlamıştır. Devletin görevlerindeki bu genişleme kaynak ihtiyacının artması ile sonuçlanmaktadır. Devletin en büyük gelir kaynağı olan verginin etkin bir şekilde tahsil edilememesi, üstlendiği görevleri gerektiği gibi yerine getirememesi ile sonuçlanır. Vergiler dışında ki finansman kaynağı olan, iç ve dış borçlanma ile emisyonun uzun vadedeki maliyetleri ekonomik ve sosyal dengelerin bozulmasına neden olmaktadır. Sahip olduğu özellikler nedeniyle verginin önemi bu şekilde açıklanmaktadır. Vergileme olayında alacaklı olan devlet ve borçlu olan mükellef bulunmaktadır. Vergi, devlet için gerekli ve sağlıklı gelir kaynağı iken mükellefler açısından çoğu zaman katlanılması güç bir yük olarak algılanmaktadır. Vergiye karşı tepkiye neden olan faktörlerin tespit edilerek mükelleflerin ne tür tutum ve davranışlara yöneldiği belirlenmiştir. Temel vergileme ilkelerinin esas alınarak vergi gelirlerinin artırılması tezimiz ile ulaşmak istediğimiz temel amaçtır. Bu amaca ulaşmak için yapılması gerekenler çözüm önerileri şeklinde sunulmuş olup vergi düzenlemelerinde mükellef psikolojisinin dikkate alınması uygulamaların başarı şansını artıracaktır. Key Words:Tax Compliance, Informal Economy, Tax Evasion, Tax Avoidance

TAX PRACTICES AND POLICIES THAT WILL SERVE TO CONFIRMITY TO VOLUNTEER TAX In 1929, the Great Depression experienced in the defense of classical economists that the state has identified a lack of understanding on the modern state, which has led to the birth of understanding. In addition to Understanding of the Modern State, the principal duty of the state intervention with the economic and social life have to come into a mechanism to regulate. This expansion of the state's duties with the increasing need for resources has resulted.States with the largest source of income tax effectively can not be charged, fulfilling duties as needed, resulting in inability. Which is a source other than taxes that finance, internal and external borrowing costs and emissions of the long-term economic and social balances have led to corruption. Because of its features are explained in this way the importance of taxes. In case of the taxation there are two parts which are state as a creditor and deptor as a tax-payer. While tax is necessary and robust source of revenue for the state, it is perceived as a burden for tax-payer of the factors that cause reactions to the tax determined what kind of attitudes and behavior towards the taxpayer has been determined the main objective, what we want to achieve in this project is basic principles on the basis of taxation to increase tax revenues to achieve this goal needs to be done and solutions have been presented in the form of tax payers in considering the applications of psychology will increase the chances of success.
Keywords: Kayıtdışı Ekonomi; Maliye; Vergi Kaçakçılığı; Vergi Uyumu