Kanıt Temelli Tarih Öğretiminde Ahlaki İkilem:_x000D_ Eylem Araştırması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Geçmişte yaşanmış birtakım olayları ve olguları ele alan tarih dersi muhteviyatında insanlığa ait farklı değer ve yargıları da barındırmaktadır. Bu tecrübelerin bir bütünü olan tarih dersinin öğrencilerdeki değer ve yargı çeşitliliğini arttırması beklenmektedir. Tarih derslerindeki muhtelif değer ve yargıların_x000D_ varlığı Kohlberg’in ahlaki ikilemi ile bazı benzerlikler göstermektedir. Dolayısıyla Kohlberg’in ahlak gelişimi ile benzer özellikler taşıyan tarih derslerinin öğrencilerin ahlaki muhakeme becerilerini nasıl etkilediği, incelemenin_x000D_ esas konusu olmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırmasından faydalanılarak yapılmıştır. Bu bağlamda lise son sınıf ve üniversite_x000D_ hazırlık öğrencilerinden 10 kişiyle kanıt temelli tarih dersi işlenmiştir. Kardeş_x000D_ katli, Varlık vergisi ve Haçlı seferleri konuları esas alınarak toplamda 3 tane_x000D_ tarih dersi yapılmıştır. Bu derslerde öğrencilerin bahsedilen konularla ilişkili_x000D_ tarihsel olaylara dair yorumlarını şeffaf bir ortamda ifade edebilmelerine olanak tanınmıştır. Böylelikle etkileşimli ve demokratik bir ortam oluşturulmaya_x000D_ çalışılmıştır. Yapılan kanıt temelli tarih derslerinde öğrencilerin yorumları, hal_x000D_ ve tavırları kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler gözlem ve doküman analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda tarih_x000D_ derslerinin öğrencilerdeki ahlaki muhakeme becerilerini geliştirebileceğine yönelik olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

The history lesson, which deals with a number of events and facts_x000D_ in the past, also includes different moral judgments and human values. The_x000D_ history lesson, which is the accumulation of these experiences, is expected to_x000D_ increase students’ acquisition of variety of values and judgments. The existence_x000D_ of different values and judgments in history lessons shows some similarities_x000D_ with Kohlberg’s moral dilemma. Therefore, the main subject of the study is how_x000D_ history lessons with similar characteristics to Kohlberg’s moral development affect students’ moral reasoning skills. The study was carried out using qualitative_x000D_ research methods and action research. In this context, ten students from senior_x000D_ high school and university preparatory school students have been taught evidence-based history lessons. A total of 3 history lessons were conducted based_x000D_ on the Sibling Mass, Wealth Tax and Crusades. In these lessons, students were_x000D_ given the opportunity to express their comments on historical events related to the aforementioned topics in a transparent environment. Thus, an interactive_x000D_ and democratic environment was tried to be created. Students’ comments, manners and behaviors were recorded through evidence based history lessons. The_x000D_ data obtained were interpreted using observation and document analysis. As a_x000D_ result of evaluating the data, positive results were obtained that history lessons_x000D_ could improve moral reasoning skills in students._x000D_ _x000D_ _x000D_ Halil EKŞİ, Prof. Dr._x000D_ Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Türkiye._x000D_ h.eksi70@gmail.com_x000D_ https://orcid.org/0000-0001-7520-4549_x000D_ H. Yavuz YAŞAR, Sorumlu Yazar, Doktora Öğrencisi._x000D_ Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Türkiye._x000D_ yavuz_yasar1520@hotmail.com_x000D_ https://orcid.org/0000-0003-0213-6502_x000D_ _x000D_ _x000D_ _x000D_
Moral Dilemma in Evidence Based History Teaching: Action Research