İstanbul’da kurumsal bakım altında bulunan 0-6 yaş grubu çocuklarda büyüme, gelişme ve beslenme durumunun değerlendirilmesi - Yaman, Gülnur (My University, 2003)
Kurumsal bakım altında bulunan çocukların sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla, bir devlet kurumunda bakılan 302 çocuk üzerinde yapılan bu tanımlayıcı araştırmada, çocukların Z-skorları hesaplanmış, büyüme ve gelişme durumu değerlendirilmiş, beslenme şartları ve içerikleri incelenmiş ve çocuklara ilişkin çeşitli değişkenlerin tanımlamaları yapılarak bu değişkenlerle Z-skorları ve malnütrisyon oranları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bu değişkenlerden bazıları kuruma kabul sebebi, kuruma geliş yaşı, kurumda kalış süresi, geçirilen hastalıklar, hastaneye yatma durumudur. Çocukların enerji alımında bir yetersizlik olmadığı, ancak bazı yaş gruplarında iyot, demir ve kalsiyum alımının yetersiz olduğu bulundu. Ayrıca çocukların beslenme uygulamalarında sorunlar olduğu tespit edildi. Kuruma evlilik dışı doğum sebebiyle kabul edilen, erken yaşta kuruma gelen, kronik hastalığı olan, hastaneye yatan çocuklarda Z-skorları değerleri daha düşük bulundu. Alt solunum yolu enfeksiyonu sıklığının 1 yaş altı çocuklarda toplum ortalamasının çok üzerinde olduğu görüldü. Çocukların %21.5'i zayıf (yaşına göre düşük ağırlıklı), %35.7'si kısa (yaşına göre kısa boylu), %4.4'ü ise sıska (boyuna göre düşük ağırlıklı) bulundu. Bu değerlerle kurum çocuklarındaki malnütrisyon sıklığı yüksek olarak değerlendirildi. Çocukların %10'unda ileri derecede kısalık, %5'inde de ileri derecede zayıflık vardı. 2 ve 3 yaş grubu çocukların büyümesinin özellikle geri olduğu tespit edildi. Yoksulluğun kurum çocuklarının büyüme ve gelişmesinde büyük bir risk oluşturduğu düşünüldü. Malnütrisyonu olan 3 yaş üstü çocuklarda ishal sıklığının anlamlı olarak arttığı, alt solunum yolu enfeksiyon sıklığının da arttığı ancak bu artışın anlamlı olmadığı görüldü. Çocuklardaki mikro besin öğeleri yetersizliklerinin, sık enfeksiyonların, hastaneye yatışların, psikososyal stresin büyüme açısından risk oluşturabileceği üzerinde durularak, bu alanlarda kısa ve uzun erimli araştırma ve müdahale çalışmaları konusunda önerilerde bulunulmuştur. This descriptive study was planned to evaluate the nutritional status of institutionalized children between 0-6 years old in Istanbul. Z-scores are calculated and the possible determinants of malnütrition were investigated. The dependent variables included weight for age Z-score, height for age Z-score, and weight for height Z-score. The independent variables included arrival date, arrival age, time spent at children's home, acute respiratory system infections and diarrhoea history, hospital admission history, chronicle diseases history, nursery admision, the reason for admission to institution, and parents status. Energy intake was found to be normal. However, iodine, iron, calcium intakes were lower then recommended allowences. There were also problems with feeding methods and timing. Children who were accepted to the institution for being born out of marriage were found to have the worst Z-scores. They also had the highest malnutrion proportions. Children whose admision was at early ages tended to have lower Z-scores. 21.5% of children were underweight, 35.7% were stunted, and 4.4% of them were wasted. These frequencies were interpreted as high prevalence. Two and 3 years old children had the highest frequencies. Deprivation was suggested to be the one of the biggest risk factors.
Keywords: Besleme; Beslenme; Çocuk Gelişimi; Çocuk yetiştirme; Ev ekonomisi ve aile yaşamı