Parasal büyüklükleri belirleme ölçütlerinin izlenmesi: Avrupa Merkez Bankaları Sistemi (ESCB) ve T.C. Merkez Bankası uygulamalarının analiziı - Akbaş, Mustafa Emre (My University, 2004)
Bu doktora tezinin amacı, önümüzdeki on yıl içinde Avrupa Birliği ve Avrupa Para Birliği'ne katılımcı üye ülke olmaya aday, Türkiye'nin birlik süreci içinde kendisine ne tür avantajlar veya dezavantajlar sağlayacağı ile ilgilidir. Türkiye'nin gelişmiş Avrupa ülkelerine göre sanayi, üretim ve teknoloji konusunda daha zayıf kalması nedeniyle ülkemizin gelecek on yıl içinde bu ortak para alanına dahil olması, gelecek dönemlerde ağır iktisadi sorunların nedeni olabilecektir. Bu yüzden tez içinde Avrupa Ortak Para Alanı içinde yaşanan sorunlar ve güncel olarak eski Doğu Bloku ülkelerinin katılımı özellikle irdelenmiş ve Türkiye'nin bu tür bir para birliğine girmesi konusunda ip uçları verilmeye çalışılmıştır. DIE ANALYSE DER BESTİMMUNGSKRITERIEN DER GELDMENGENGRÖSSEN UND DEREN VERGLEİCH ZWİSCHEN DEM EUROPÄISCHEN SYSTEMS DER ZENTRALBANKEN UND DER ZENTRALBANK VON DER TÜRKISCHEN REPUBLIK

ZUSAMMENFASSUNG Das Zweck dieser Dissertationsarbeit ist es festzulegen, wie vorteilhaft der gemeinsame Geldraum wie das Eurowährungsgebiet für die türkische Wirtschaft wird. In dieser Arbeit wurde betont, daß die Türkei als ein zukunftliches Mitglied von der Europäischen Gemeinschaft nach dem Eintritt in das Eurowährungsgebiet wegen ihrer schwachen Industrieproduktionen und ungenügender Technologiefortschritte viele Nachteile kriegen würde. Für dieses Argument wurde zuerst die geldpolitische Strategie der Europäischen Zentralbank und deren schwachen Punkte untersucht. Darüber hinaus die hypothetische Beziehungen unten dieser Strategie der Europäischen Zentralbank auf die türkische Wirtschaft ermittelt.
Keywords: Avrupa Merkez Bankaları; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası